dagritmekaarten

Het gebruik van dagritmekaarten – review + winactie

De voordelen

Wil je meer routine, voorspelbaarheid, overzicht en structuur binnen je gezin? En wil je de zelfredzaamheid en zelfstandigheid bij je kinderen vergroten? Probeer eens gebruik te maken van dagritmekaarten.

Hagelslag tussen je tanden

Ben je eindelijk klaar om naar school te gaan, tenminste dat dénk je, stap je op de fiets.. hoor je opeens je kleuter vanuit de deuropening roepen dat hij nog geen schoenen aan heeft. Stap je daarna eindelijk op die fiets.. ‘mama ik moet plassen!’. Heb je nog niet geplast? Nee. Zit je kleuter uiteindelijk in de klas, zwaai je hem vrolijk uit en zie je de stukjes hagelslag nog tussen zijn tanden zitten. Vanachter het raam breng je je hand voor je mond en begin je als een malle je tanden te poetsen, net alsof dan. Dit in combinatie met een vraagteken hoofd. Je kleuter schudt van nee. Tja, dat had ik ook wel gezien.

Maar je moet naar de kapper

In de middag haal je je kleuter op van school. Opgewekt roept hij dat hij bij zijn beste vriend gaat spelen. ‘Maar je moet naar de kapper! Dat wist je toch, je kan vandaag niet afspreken.’ Huilen, huilen, huilen, één groot drama. Ook zo’n bekend fenomeen.

Ongestructureerd hoopje chaos

Moet ik vandaag naar school? Moet ik na school naar de opvang? Of moet ik naar oma? Of ben jij thuis? Wanneer moet ik voetballen? En wanneer is het kinderfeestje? Wat een drukte wanneer zich dat allemaal als een ongestructureerd hoopje chaos in dat kinderkoppie begeeft.

Dagritmekaarten thuis

Sommige kinderen kunnen thuis veel baat hebben bij het gebruik van dagritmekaarten. Maak de dag van vandaag overzichtelijk en voorspelbaar met visuele dagritmekaarten. Zeggen wat ze vandaag allemaal moeten doen is anders dan het ‘laten zien’. Door het visueel te maken én verbaal uit te leggen, slaan kinderen het beter op. Het aanbieden van structuur, overzicht en voorspelbaarheid zorgt bij veel kinderen voor veranderingen in het gedrag. Opstandig gedrag en woede uitbarstingen komen vaak voort uit onverwachte veranderingen, onvoorspelbaarheid, gebrek aan overzicht en structuur. Door dagritmekaarten te gebruiken kun je voor een stukje overzicht, structuur en dus rust zorgen.

Dagritmekaarten op school en bij de opvang

Op school en op de kinderopvang maken de leerkrachten en leidsters ook veel gebruik van dagritmekaarten. Ideaal voor kinderen. Een klas met 25 kleuters? Zoiets loopt alleen op rolletjes wanneer er voorbereidingen getroffen zijn en wanneer er overzicht en structuur aanwezig is. Daarom zie je in alle klassen van die dagritmekaarten of pictogrammen hangen. Het zorgt ervoor dat ze weten wat de dag gaat brengen en wat er van ze verwacht wordt. Dit overzicht en deze structuur zorgen voor rust in deze drukke hoofdjes. Zelf gebruiken wij toch ook een agenda of een kalender om de chaos in ons hoofd een beetje te structureren. Anders gaat het gegarandeerd mis.. zit je in de tandartsstoel terwijl je bij de kapper moet zitten en zit je vóór het avondeten al bij het oudergesprek op school in plaats van ná het avondeten.

Zelfstandigheid en tijdsbesef

Ook bevordert het gebruik van dagritmekaarten de zelfstandigheid van kinderen en leert het kinderen omgaan met tijdsbesef. Wanneer gaan we buitenspelen? Straks. Hoezo straks? Wat is straks? Mijn kleuter van 4 jaar heeft het altijd over ‘morgen’. Dat is dus ‘iets’ in de tijd. Als het niet NU is, dan is het morgen. Zo werkt dat nu eenmaal bij kleine kinderen. Wanneer ben je bij oma geweest? Morgen? Ow gisteren dus. Wanneer gaan we buitenspelen? Na het fruiteten? Oké, dat is dus duidelijk.

Review

Wij mochten de dagritmekaarten van hello-xo uitproberen. Vrolijke en duidelijke illustraties met daaronder een korte beschrijving. Goed te gebruiken voor alle leeftijden dus. Je kunt ze op verschillende manieren gebruiken.

Is je ochtendritueel een drama? Hang dan de stappen van het ochtendritueel goed zichtbaar neer. Wat moet ik doen wanneer ik wakker word en wat zijn de volgende stappen? Is het voor je kind lastig wat de dag vandaag gaat brengen? Maak dan een dagoverzicht. Mag je avondritueel wel wat overzichtelijker verlopen? Maak dan een overzicht van de stappen die je in de avond moet doorlopen. Hang ze in de speelhoek, op de deur of bijvoorbeeld op de koelkast.
In ons meidengezin is ‘schooltje spelen’ helemaal hot topic en de overige kaarten gebruiken zij met veel liefde in hun ‘klaslokaaltje’. Op de website van hello-xo vind je de dagritmekaarten voor thuis, maar er zijn ook pakketjes beschikbaar voor professionals én er zijn uitbreidingssetjes.

Staan ze ’s morgens aangekleed en al de vrolijke dagritmekaarten te bekijken. ‘Ow, nu moet ik mijn tanden poetsen!’. Heerlijk, die zelfredzaamheid en zelfstandigheid. Die visuele vrolijke kaartjes zijn wat motiverender dan die tierende moeder die ze opjaagt ; ). Zo gaan we én vrolijker naar school én relaxter.

Winactie, wat moet je doen?

Wil je zelf ook eens deze dagritmekaarten uitproberen? Neem dan een kijken op hello-xo of doe mee met de winactie. Van hello-xo mogen we één basisset dagritmekaarten voor thuis weggeven ter waarde van €24,95. Deze set bevat 30 kaarten.

  • Bezoek ons op Facebook of Instagram en laat in een reactie weten dat je wilt meedoen.
  • Je mag natuurlijk ook voor iemand anders meedoen of iemand uitnodigen om mee te doen.
  • Je kunt meedoen tot vrijdag 25 oktober 20.00 uur. De winnaar zullen wij die avond via Facebook én Instagram bekend maken.

We waarderen het wanneer nieuwe bezoekers de Facebookpagina of het Instagramaccount van Inspirerend Gekwebbel en hello-xo liken voordat ze meedoen aan de winactie. Voor deze fanatiekelingen stoppen we een extra lotingskaartje in de grabbelton!

Deze winactie wordt niet gesponsord of beheerd door Facebook.

Deze winactie is inmiddels verlopen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *