thuisscholing

Thuisscholing – op de vlucht naar onze fantasiewereld

Een uurtje in onze eigen fantasiewereld

Iedere ochtend ontvluchten mijn dochter en ik deze ellende, dit griezelige en verdrietige horror verhaal. Iedere ochtend rond 09.00 uur sluiten wij ons voor een uurtje samen op in onze fantasiewereld. Onze eigen zorgeloze bubbel. Papa maakt dan even plaats voor ons in zijn kantoortje en blijft beneden bij de andere twee meisjes. In de middag herhalen we dit ritueel nog een keertje.

Herinneringen

Wat zijn later de herinneringen aan deze tijd? Het zullen voornamelijk verdrietige en eenzame herinneringen zijn. Verschrikkelijke verhalen die je bijblijven. Maar aan deze speciale uurtjes met mijn oudste dochter zal ik toch zeker met een warm gevoel aan terugdenken.

Herkenbaar en veilig

Twee weken geleden begonnen ook wij met thuis lesgeven. Thuisscholing, hoe doe je dat? Thuisscholing, hoe combineer je dat met drie kinderen en twee ouders die allebei (thuis) werken. Daar moesten wij net zoals iedere andere ouder aan wennen. Ik merkte al snel dat mijn dochter de behoefte had aan dezelfde regels en rituelen van school. Ze zit dan misschien niet meer in de klas, maar ze wil dat de dingen zoveel mogelijk ‘normaal’ zijn. En daarvoor pas ik me graag aan en duiken wij samen in onze eigen fantasiewereld. In onze liefdevolle bubbel. Want.. hoe angstig zij nu opeens is geworden, deze uurtjes samen zijn voor haar als vanouds, herkenbaar en dus veilig.

Inleverbakken

En dat maakt dus dat zij de ‘eerste schooldag’ al vraagt om inleverbakken. De volgende dag hebben we inleverbakken voor rekenen, taal en spelling. Niet voor haar schrijfschriftje nee, want ‘die moeten we altijd op onze tafel laten liggen’.

Kringgesprekken

We houden onze eigen kringgesprekken, mijn dochter en ik. Dan neemt ze bijvoorbeeld haar tandendoosje mee en laat ze deze trots in de klas zien. De kringgesprekken zijn kort, maar ze zijn er wel. Daarna zet ze haar stoeltje weer achter haar bureautje en gaan we aan de slag.

Mam ehh juf

Wanneer ze vragen heeft, steekt ze haar vinger op en ze glundert wanneer ik haar een beurt geef. Ze noemt mij juf en zij kiest regelmatig een nieuwe naam. Het is soms fijn om af en toe iemand anders te kunnen zijn. Iemand die bijvoorbeeld heel goed is in rekenen. Of iemand die geen zorgen heeft.

Ze legt de kindjes uit haar zogenaamde groepje uit wat de bedoeling is van de rekenopdracht en ze vraagt mij of ze even mag opstaan van haar plaats om Sofie wat extra uitleg te geven.

Een leerschool

Soms staat ze naast mij, voor de klas, om ‘de klok’ uit te leggen aan de rest van de kindjes. Nog nooit zag ik haar zo trots en vol zelfvertrouwen. En het is veiliger dan in een echte bomvolle klas, dus ze durft wat meer te laten zien en horen. Wat een leerschool om ook deze dingen te oefenen en extra aandacht te geven. Ik zie haar tijdens deze momenten niet alleen maar leren, maar ook haar zelfbewustzijn en zelfvertrouwen groeien. Dat is toch goud waard?

Genieten

Tijdens het flitsen van de woordjes staat ze naast mij aan mijn bureau. Enthousiast leest ze de woorden voor. ‘Ik vind het zo leuk mama, ehhh juf’, zegt ze opeens. We gaan verder met flitsen. Opeens voel ik een arm om mijn schouder en deze leerling hangt opeens tegen mij aan. Terwijl ze de woorden flitst, nestelt ze zich langzaam op mijn schoot. Zou ze het in de gaten hebben? Ik wel. En ik geniet als nooit te voren.

Twinkelende oogjes

Aan het einde van onze bubbel plakt ze een sticker en neemt ze afscheid. ‘Bedankt voor de les juf, ik vond het heel leuk’ en met twinkelende oogjes en een grote glimlach trekt ze vervolgens de deur achter zich dicht. Ik blijf dan nog een paar minuutje zitten, kijk snel nog iets na en blijf even nagenieten van wat daar zonet allemaal gebeurde.

Onbezorgde bubbel

Mijn dochter valt in mijn klas vaker van haar stoel dan in de klas op school, haar potlood ook, het bekertje ranja en het koekje zijn een leuke toevoeging, maar we proberen ons ding te doen op een manier die voor haar goed werkt. Voor ons. En dit werkt voor ons. Het is fijn om even in die fantasiewereld te zijn. Even niks anders horen, alleen zij en ik. Samen zijn in een onbezorgde bubbel. De enige zorgen die we daar hebben, is die lastige som en dat bepaalde kindje uit haar groepje die soms teveel kletst. Maar hee, daar zeg ik dan wat van en die som kunnen we samen aanpakken.

Rijk

Ondanks de bak ellende die we iedere dag over ons heen krijgen. De ellende die niet kleiner, maar juist groter lijkt te worden.. Ondanks dat alles voel ik me tijdens onze uurtjes rijk als nooit te voren. Misschien klinkt dat raar. Maar zo voel ik me echt.

In onze fantasiewereld, boven in ons kleine kantoortje.

Meer hierover:
Mama ik wil alleen maar bij jou – angstige tijden
De weekplanner en dagplanner – overzicht en structuur in deze chaos
Brief aan mijn kindjes in deze coronatijd

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *