Klokkijken spel 2

Leren klokkijken met het spel: Wolfje, Wolfje, hoe laat is het?

Leren klokkijken met een leuk spel!

Ben je ook al zo lang op zoek naar een leerzaam, maar vooral leuk (!) spel om het klokkijken te oefenen met je kind(eren), kijk dan vooral eerst even >hier<

 

Spel leren klokkijken
Wolfje, Wolfje hoe laat is het? Een spel wat hier thuis zeker in de smaak valt. Een spel voor het hele gezin! Een spel wat stiekem de focus legt op het leren van de analoge- en digitale klok, maar wat het leeraspect weet te verbergen in een leuk en aantrekkelijk bordspel. Al vanaf groep 3 te gebruiken! Eenvoudig aan te passen aan ieders eigen niveau en doelen.

 

Op zoek naar een spel om te leren klokkijken

Een tijd ben ik op zoek geweest naar het vinden van een leuk en leerzaam spel om het klokkijken te oefenen. Ik kwam verschillende spelletjes tegen, maar dat ene leuke spel wat kinderen écht aantrekt (en langere tijd leuk blijft) vond ik nooit. Maar de vraag bleef en dus bleef ik zoeken. En toen vond ik het. Weliswaar een stukje over de grens; namelijk in België bij Level21.

 

Ouders en leerkrachten

Ik wil het graag met jullie delen. Met iedere ouder of leerkracht die thuis of in de klas op een leuke manier aan de slag wil met klokkijken. Vanaf groep 3 wordt er veel aandacht besteed aan het leren klokkijken en toch is dit voor veel kinderen een hele klus. Voor kinderen met dyslexie is het extra lastig omdat het klokkijken een beroep doet op het automatiseren, maar ook voor andere kinderen duurt het vaak even voordat het spreekwoordelijke kwartje valt. Oefenen in de klas, werkbladen maken, computer-opdrachten, op school en ook thuis… blijven herhalen en blijven vragen. Vragen zoals “Hoelaat is het nu?” en “Hoelaat is het over een half uur” vuren we af en de ene zucht na de andere zucht ontvangen we, want… “Maham, daar heb ik nou echt geen zin in!”.

Wolfje, Wolfje, hoe laat is het?

En toen viel Wolfje, Wolfje hoe laat is het? op de deurmat (oké, hij viel niet op de deurmat, daar is hij toch echt te groot voor). Wat ik dus al eerder zei, na lang zoeken kwam ik dit spel dan eindelijk tegen. Een duur spel, geef ik toe. Toch twijfelde ik niet om het te kopen. Het eerste écht aantrekkelijke bordspel wat het klokkijken oefent. Dit gokje wilde ik wel wagen en ik kan je vertellen: het is (voor ons) zeker het geld waard.

Leerzaam en leuk spel 

We spelen het bijna wekelijks en soms zelfs meerdere keren per week. Met mijn dochter uit groep 5, die de digitale klok oefent, maar ook met haar zusje uit groep 3 die net is gestart met de analoge klok. Het spel is eenvoudig aan te passen aan verschillende niveaus en leeftijden. De handleiding beschrijft verschillende manieren van spelen en met een beetje creativiteit kun je zelf nog genoeg andere spelvarianten toevoegen.

Een spel wat leuk ‘blijft’

Inmiddels hebben wij ook onze eigen draai gegeven aan het spel. De meiden gebruiken bijvoorbeeld liever een eigen poppetjes in plaats van een gekleurd pionnetje, de peuter des huizes mag keurig alle wolf-fiches uitdelen en we maken sinds kort ook gebruik van een wisbordje. In het spel krijgen de kinderen de opdracht de tijd te ‘lezen’ aan de hand van een kaartje, maar hoe leuk is het om de tijd ook in de klok te tekenen? Er zijn zoveel verschillende vormen te geven aan dit spel en de kinderen anticiperen hier zo leuk op. Door ze zelf vrijheid en inbreng te geven in het bepalen van de spelregels, blijft het spel leuk en interessant. Want zeg nou zelf, ieder ander spel is leuk, maar altijd maar voor even.

Klokkijken spel 3
Leuke eigen toevoeging: het wisbordje!

Heb je vragen? Stuur mij gerust een berichtje. En anders, veel speel- en leerplezier.


Meer lezen?

Veilig Leren Lezen – Loco Mini

Taal oefenen met leesspelletjes

10 tips om het leesplezier te vergroten – luisterboeken, toneellezen en meer


Blijf op de hoogte door Inspirerend Gekwebbel te volgen op Facebook of Instagram

13 reacties op “Leren klokkijken met het spel: Wolfje, Wolfje, hoe laat is het?”

 1. Alievisser62@hotmail.com

  Wij willen dit spel graag voor onze groepen 1,2,3,4. Samen het klokleze oefenen in spelvorm, dat is fantastisch

  1. stefaniegroeneveld

   Leuk! Je kunt nog meedoen met de winactie op de Facebook-pagina of het Instagram-account van Inspirerend Gekwebbel

  1. stefaniegroeneveld

   Leuk! Je kunt nog meedoen met de winactie op de Facebook-pagina of het Instagram-account van Inspirerend Gekwebbel

  1. stefaniegroeneveld

   Leuk! Je kunt nog meedoen met de winactie op de Facebook-pagina of het Instagram-account van Inspirerend Gekwebbel

 2. Oooh, wat een super leuk en mooi spel! Dit zouden we bij ons op school heel goed kunnen gebruiken, zekerbomdat dit voor veel kinderen moeilijk is. Met dit leuke spel kan je dit ontelbare malen inoefenen op een toffe manier.

  1. stefaniegroeneveld

   Je kunt nog meedoen met de winactie op de Facebook-pagina of het Instagram-account van Inspirerend Gekwebbel

 3. Ik wil ‘m graag winnen voor mijn collega Marian van groep 4/5, een enorme spelletjes liefhebber die mij dit spel tipte!

  1. stefaniegroeneveld

   Martine, je kunt nog meedoen met de winactie door te reageren op de post op Facebook of Instagram. Vrijdag wordt de winnaar bekend gemaakt

 4. Wat lijkt mij dit een leuk spel voor in onze rekenkast met spelletjes voor de hele school. Wij hebben nog geen nieuwe spellen voor tijd.

  1. stefaniegroeneveld

   Hoi Ria je kunt nog meedoen met de winactie op de Facebook pagina of Instagram account van Inspirerend Gekwebbel. Groetjes Stèfanie

 5. O wauw voor maart ben ik een klokkijk challenge aan het maken voor mijn groep 3/4. Daar zou dit spel wel erg goed bij passen 😱🥰🍀

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *