tips autoreis kinderen

10 tips voor een (lange) autoreis met kleine kinderen

Autoreis

Wij geloven dat je met deze tips de autoreis met (kleine) kinderen stukken leuker én ontspannender kunt maken. Als kleine uk zat ik zelf op de achterbank tijdens onze autovakanties richting het zonnige Spanje. Ieder jaar, vanaf 6 maanden oud lag/zat/hing ik op de achterbank met mijn broertje. Toen ik zelf kinderen kreeg, herhaalde de geschiedenis zich, want sindsdien crossen wij ook twee keer per jaar met de auto richting het zuiden. In de winter tot aan de Franse Alphen en in de zomer zelfs tot aan zuid Spanje. Toen we twee jaar geleden ons derde kindje kregen, was dat geen reden voor verandering. Onze auto zit nu lekker vol en met drie kleine meisjes reden wij vorige zomer ruim 5000 kilometer. Inmiddels hebben wij aardig wat tips op een rijtje kunnen zetten.

Hieronder vind je 10 tips om je (lange) autoreis met (kleine) kinderen zo ontspannen en leuk mogelijk te maken. Je vakantie start immers al in de auto. Doe er je voordeel mee!

1. Kleine cadeautjes

Zorg dat je wat kleine cadeautjes hebt ingepakt en geef deze tussendoor als beloning óf wanneer jij denkt dat het nodig is. Denk bijvoorbeeld aan raamstickers, poppetjes, een leeslampje, boekje, autospelletjes zoals de Dikkie Dik Activiteitenkaarten (klik hier) of een Auto-BINGO (klik hier)

2. Badstof hoezen

Heb je nog een kleintje in de Maxi-Cosi zitten? Vergeet dan niet een badstof zomerhoes voor de Maxi-Cosi (klik hier) mee te nemen. Op deze manier wordt (de vaak zwarte) Maxi-Cosi of autostoel niet heel erg warm tijdens een stop en hij is handig te vervangen bij ongelukjes (denk aan die fles melk die lekt, die overvolle plasluier en of de maaginhoud die eruit komt, al dan niet aan de boven- of onderkant). Badstof-hoezen zijn ook verkrijgbaar voor autostoelen.

3. Autostoel organizer

Hang aan de achterzijde van de bestuurders- en bijrijdersstoel een autostoel organizer (klik hier). Hierin kunnen de kindjes al hun eigen spulletjes kwijt. Een eigen flesje water, speelgoed, een zakje snoep, zakdoekjes, noem maar op. En het bevat een handig zakje voor de tablet, niet te vergeten. Op deze manier slingert het niet de hele auto door én kinderen vinden het gewoon reuze interessant.

4. Plastic zakjes en Sea-Band polsbandjes

Zakjes! Verstop ze overal, in alle hoeken en gaten! En instrueer de kindjes wat ze moeten doen wanneer hun maaginhoud naar boven komt. Niets is vervelender dan een hele rit in deze lucht te moeten zitten. Er zijn diverse medicijnen (pilletjes) tegen wagenziekte bij (kleine) kinderen, maar omdat ze vaak erg vies zijn en het iedere keer een strijd is om deze kleine ellendelingen bij onze dreumes naar binnen te krijgen, kiezen wij liever voor Sea-Band polsbandjes (klik hier)

5. Autospiegel

Reis je met een kleine baby en zit deze nog in de Maxi-Cosi? Hang een spiegel op zoals de Munchkin baby in sight magical one firefly autospiegel (klik hier) met handige afstandsbediening,  licht en muziek. Op deze manier worden zelfs de kleinste reizigers vermaakt. Je baby ziet zichzelf en allerlei kleurtjes, maar ook jij kunt vanaf jouw bijrijdersstoel je kindje in de gaten houden via de spiegel. Wij hebben er veel plezier van gehad tijdens onze reis naar zuid Spanje. Destijds was onze jongste bijna 1 jaar en zat ze nog in de Maxi-Cosi. Tip: neem extra batterijen mee!

6. Quiz

Doe met de hele familie een vragenspel. Voor jong en oud zijn er spelletjes verkrijgbaar met diverse leuke vragen. Heb je een vraag goed, dan krijg jij het kaartje. Op deze manier wordt iedereen weer een tijdje geëntertaind en het is ook gewoon heel gezellig. Je kunt natuurlijk zelf wat leuke vragen bedenken, maar kies je voor ‘lekker makkelijk’ dan vind je op internet genoeg leuke quiz-doosjes (klik hier)

7. Klein rugzakje

Zorg dat je een klein rugzakje in de auto hebt liggen die je tijdens iedere korte stop makkelijk mee kunt nemen. Denk aan een grote luierdoek of matje (de verschoningsruimtes zijn niet altijd fris&fruitig), reserve kleertjes, luiers, maar ook kleingeld. En vergeet je eigen reservekleding niet, want met kleine reizigers zit een ongelukje in een klein hoekje (en daarbij besparen ze papa en mama niet).

8. Trek een sprintje

Een korte plaspauze of tijd om te tanken? Zet je gêne opzij en doe samen met je kindjes wat actieve oefeningen op de parkeerplaats. Springen en zwaaien met die armen en benen! Laat ze (op een veilige plek) even een paar sprintjes trekken voordat ze weer de auto instappen. En vergeet vooral niet mee te doen!

9. Tijd voor een dutje

Prima om even (lang!) op de I-pad te zitten in de auto, super handig wanneer de kindjes vermaakt worden terwijl ze leuke filmpjes kijken. Maar soms hebben die kleintjes ook een dutje nodig en is het voor papa en mama gewoon even fijn om te genieten van de rust. Geef dit ook aan, bijvoorbeeld na een plasstop. Nu is het tijd voor een dutje! I-pads gaan uit en aan de oplader, ook meteen een goed excuus! Op deze manier kun je de I-pad straks weer als reddingsmiddel inzetten wanneer de kleine reizigers ongeduldig worden of elkaar in de haren vliegen.

10. Zijn we er al bijna?

Print een landkaart uit en markeer verschillende plekken die jullie passeren. Neem een vel stickers mee en laat ze bij iedere gemarkeerde plek een sticker plakken. Op deze manier weten kinderen hoever je al hebt gereden, hoever jullie nog moeten en ze zijn weer even lekker bezig.

 

Hebben jullie nog handige tips voor een autoreis met kleine kinderen? Laat ze even achter in een berichtje

: )


Meer blogs over reizen met kleine kinderen vind je hier:

De smalle straatjes van Toledo

Een avontuur in Gibraltar

Kamperen in Andalusië

Een B&B in Andalusië – een grappig vakantieverhaaltje

Leuke uitspraken van onze kleine wereldreizigers

Roadtrip naar zuid Spanje – autoreis met kinderen

Autoreis naar de Franse Alpen – drama op de achterbank

Op skiles in Frankrijk – ontmoet de ideale schoonzoon

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *