het halve boek

Het halve boek – het leukste verzin-het-zelf-voorlees-boek

Het halve boek.

Een half boek? Ik zie je al denken, wat moet ik daar nu weer mee? Nou, megaveel kan ik je vertellen! Een ideaal boek voor jongens en meisjes, om keer op keer weer opnieuw te lezen. Normale boeken ben je na één keer lezen wel beu en deze verdwijnen dan ook in de kast. Zonde eigenlijk. Dit boek is een echte investering, je kunt het blijven lezen omdat het verhaal telkens weer verandert.

Het halve boek van Michal Janssen staat vol met twintig korte halve verhalen. ‘Voor elk wat wils!’ Een dierenverhaal, een avonturenverhaal, een piratenverhaal, een griezelverhaal, een modern sprookje en nog veel meer. Kies een verhaal en laat je lekker voorlezen (of lees zelf!). Het halve boek bestaat uit halve verhalen, dus de kinderen nemen de rol van verhalen verteller over. Zij bepalen bijvoorbeeld wie de hoofdrol speelt en wat er allemaal gebeurt. Hoe leuk is dat!

Het boek dat je 100 keer opnieuw kunt lezen

Het halve boek ken je nooit uit je hoofd. Het is een boek dat je iedere keer weer op een andere manier kunt lezen. Zo beleef je elke keer weer een ander avontuur. Een boek dat je zo spannend kunt maken als je zelf wilt. Een boek dat gaat over jezelf, over je allergrootste superheld of misschien wel over je juffrouw.

Geen plaatjes?

Het halve boek bevat geen plaatjes. Geen plaatjes, is dat niet saai? Nee, allesbehalve! Waar wij als ouders misschien ver moeten graven, op zoek naar onze fantasie, gaan in die kleine kinderhoofdjes alle tandwieltjes draaien alsof het niks is. Het gebruiken van creativiteit en fantasie is goed voor de ontwikkeling van kinderen. Moedig ze aan om het verhaal zelf in te vullen, probeer ze zo min mogelijk te sturen en ga mee in hun enthousiasme.

Het toververhaal

Bij het voorlezen van alle onderwerpen, kiest mijn 5-jarige dochter ‘een toververhaal’. Al met een grote glimlach nestelt ze zich tegen mij aan, want ze weet dat ze een belangrijke rol gaat krijgen bij het vertellen van dit verhaal.

Ik begin..

‘Het leek een doodgewone schooldag op een doodgewone basisschool.’

Ik fluister mijn dochter in haar oor: ‘Over wie gaat dit verhaal? Dat is de tovenaarsleerling!’. Ze kijkt mij aan met een nog grotere glimlach, denkt 5 seconden na en roept dan ‘Linda!’.

‘Het leek een doodgewone schooldag op een doodgewone basisschool, Linda ging naar school’. Mijn dochter knikt bevestigend.

‘Toen alle kinderen in de klas zaten, zei meester/juf..’ ‘Hoe heet de meester of juf?’, fluister ik weer in haar oor. ‘Meester Jacky!’.

Mijn kleuter vertelt

Toen alle kinderen in de klas zaten, zei meester Jacky: ‘Luister, ik moet jullie iets vertellen. Jullie zitten nu al elf dagen op school. In die tijd hebben jullie van alles geleerd. Zoals hoe brandweermannen het vuur uitmaken. Maar nu is het tijd.. dat jullie leren toveren! Onze school heet niet meer brandweerles, maar hij heet toverles.

De tovenaarsleerlingen moesten toverdrankjes brouwen. Linda maakte een heksendrankje. Als je het opdrinkt dan ben je meteen weer thuis.

Dit moest erin:
– 3 konijnenkeutels
– 3 halve wafels
– 111 knikkers
– 1 piepklein muizendrolletje

Een echte tovenaar heeft ook een eigen dier. Een ruil, rat of slang. Of een ander beest! Kies er maar één! Linda zei: ‘Ik wil heel graag een speurhond.’ Meester Jacky zwaaide met zijn toverstok en daar verscheen hij. Linda fluisterde: ‘Ik noem je Doris. En we gaan vast heel veel avonturen beleven samen!’

Einde

Lekker slapen

Het halve boek zorgt er voor dat kinderen wat rustiger gaan slapen. Veel kinderen zoeken voor het slapengaan de controle en regie op, wat vaak zorgt voor een strijd in de slaapkamer. Met het halve boek geef je de kinderen de touwtjes in handen. Zij hebben de regie, want zij verzinnen het verhaal. Dan heb je al één gevecht minder. Verder zorgt het halve boek er voor dat piekergedachten op de achtergrond verdwijnen, omdat de fantasie nu op de voorgrond staat. En wat is er nou leuker dan quality time met papa, mama, oma of opa? Dat wordt gegarandeerd lekker slapen.

Het halve boek prikkelt de fantasie, zorgt voor interactie, laat piekergedachten naar de achtergrond verdwijnen en laat kinderen groeien!

Bestel hier Het halve boek:

Het halve boek is onderdeel van de collectie van Gezinnig.

Meer leestips: 10 tips om het leesplezier te vergroten – luisterboeken, toneellezen en meer

 

Blijf op de hoogte door ons te volgen op Instagram of Facebook

3 reacties op “Het halve boek – het leukste verzin-het-zelf-voorlees-boek”

      1. Lijkt me een heel mooi en spannend, of lief, of grappig , in ieder geval een telkens anders boek. Wat n mooi idee!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *