De weekplanner en dagplanner – overzicht en structuur in deze chaos

Overzicht en structuur

In deze spannende en onzekere tijd doen we met z’n allen een poging om het gezin draaiende te houden. Een poging om wat overzicht en structuur aan te brengen in deze hectische tijd waarin we als werkende ouder ook juf of meester proberen te zijn.

Internet ontploft bijna van mooie creaties van overactieve en overenthousiaste ouders die meteen aan de slag zijn gegaan met het maken van een schoolschema of weekoverzicht voor de kinderen. Maar wat nou als je niet zo creatief bent, geen tijd hebt of gewoon geen idee hebt waar je moet beginnen?

Dan deel ik hieronder wat tips met je!

Dagplanner (checkpad)

De Checkpad versoepelt het uitvoeren van taakjes en bevordert de zelfstandigheid. De Checkpad laat zien wat er van een kind wordt verwacht. Je kiest een aantal activiteiten voor bijvoorbeeld ochtend, door middel van magneetjes te plakken. Van aankleden, tanden poetsen en tas inpakken tot handen wassen, tafel dekken en pyjama aan. Is het taakje klaar? Draai het wieltje een halve slag. In één oogopslag ziet het kind welke handelingen er nog gedaan moeten worden. Al aangekleed? Check! Je tanden gepoetst? Check! en je haren gekamd? Check!

Onze kinderen gebruiken de checkpad regelmatig. Het bevordert de zelfstandigheid en hier hebben ze dat met name nodig in de ochtend voordat ze naar school gaan. Nu we thuis zitten, hebben we de checkpad des te meer nodig anders zitten ze het liefst tot 12.00 uur in pyjama te wachten totdat wij ze eens komen helpen. Ja dikke doei dus. Morgen ligt gewoon weer de checkpad naast hun bed te wachten ; )

Ze vinden het ook heel fijn (en leuk) om een taakje ‘af te vinken’. Je ziet het zelfvertrouwen groeien omdat ze het zelf allemaal doen, het zorgt voor rust en structuur in het huishouden. Dat hebben we nodig, juist nu!

>> Bestel de checkpad HIER

Bekijk hier het filmpje over de checkpad

 

Weekplanner

De weekplanner van Gezinnig is een mooi planbord voor één kind, vanaf ongeveer 3 t/m 10 jaar. Het planbord wordt geleverd inclusief basisset van 80 magneetjes met pictogrammen. De ronde magneetjes zijn voorzien van eenvoudige illustraties die symbool staan voor verschillende activiteiten of personen, zoals naar school, vrije dag, mama, papa, sport, zwemles, gamen, overblijf, BSO, oppas. De blanco magneetjes zijn om zelf op te tekenen, het ‘fotolijstje’ om een pasfoto te plakken. Ook is er een magneet met een pijltje dat je boven de dag van vandaag kunt plakken. Het bord is beschrijfbaar met een whiteboardmarker en het formaat is iets groter dan een A4.

De magneetjes van onder andere de BSO, overblijf, zwemles etc. hebben we in deze Corona-tijd (helaas) niet nodig. De ‘witte’ zelf-invul-magneetjes des te meer. Laten we vooral nu creatief zijn en er een eigen draai aan geven. Dit bord helpt je alvast een heel eind op weg.

weekplanner gezinnigZelf gebruiken wij de weekplanner op dit moment heel eenvoudig, alleen door het aangeven wanneer ze wel of geen huiswerk moeten maken. Maar ook dat kleine beetje brengt al zoveel rust.

>> Bestel de weekplanner HIER

De dag afsluiten

Heeft je kindje moeite om in slaap te komen? Spoken er zoveel gedachten door zijn hoofdje? Juist nu? Dan is Slaapklets misschien iets voor jou. Lees meer hierover >> Slaapklets boekjes van Gezinnig

1 reactie op “De weekplanner en dagplanner – overzicht en structuur in deze chaos”

  1. Pingback: Thuisscholing - op de vlucht naar onze fantasiewereld

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *