eerste schooldag

De eerste schooldag – toegang geweigerd…

De eerste schooldag…

Je eigen vlees en bloed.
En die allereerste schooldag.
Een mijlpaal, een brok in je keel.
En toen was daar Corona.

Je kindje van bijna 4 jaar is ontzettend toe is aan die stap naar de basisschool. Haar rugzakje hangt al weken klaar, de aftelkalender staat vol met kruisjes. Een ontzettend opgewonden meisje en een emotionele moeder. Maar toen was er plotseling een besmetting binnen de opvang en moest ze eerst door ‘de keuring’. Vijf dagen in quarantaine en dan die ene test. Want die test was haar toegangsbewijs voor die veelbelovende school waar ze zo naar verlangde.

Alleen aan een tafeltje

Met een negatieve uitslag en een gevuld rugzakje stapt ze trots en ietwat nerveus die grote school binnen. Zonder haar moeder en zonder haar vertrouwde knuffels. Het grote avontuur tegemoet. In plaats van een warm eerste welkom krijgt ze een platte hand in haar snufferd geduwd. Een hand van de juf. Stop!

“Ben jij ook niet zo’n kindje van de opvang?”. Priemende ogen bekijken het kleine meisje kritisch. “Maar ik ben getest”, antwoordt het kleine meisje opgewekt. Maar dan is daar weer die hand. “Dat is een dag te vroeg”. Nog voordat het meisje haar blinkende schoentjes over de drempel van de klas kan zetten, wordt ze bij de puntjes van haar trui beetgenomen om vervolgens apart te worden gezet. Apart aan een tafeltje, alleen op de gang. Ver weg van de andere kindjes, die ze door het grote raam wel ziet zitten. Als een stuk ongedierte wacht ze daar op haar mama die haar direct weer komt halen.

En weer naar huis

Deze mama heeft er voor gekozen om haar kindje op dag 4 te laten testen in plaats van dag 5. Een bewuste keuze. Vanwege de vele sneeuwval zouden de teststraten een tijdje gesloten worden. Deze moeder wilde die eerste schooldag van haar dochter niet ontnemen. De eerste schooldag die al weken stond omcirkeld op haar aftelkalender. Dus liet ze haar een dag eerder testen.

Een moeder ziet haar kind afgezonderd van de rest aan een tafeltje zitten. In die veel te grote school. Op haar eerste schooldag. Haar kleine meid die veel te snel groot wordt. En dan nu dit? Een brok in haar keel wanneer ze haar even later thuis aan een tafeltje aantreft. Aan tafel met haar broodtrommeltje. Het broodtrommeltje die ze zorgvuldig hebben gevuld die ochtend. Voor haar allereerste schooldag. Wat moet er in dat kleine hoofdje omgaan? Zo kan toch niet je eerste schooldag zijn? Haar moeder bekijkt dit tafereel vanuit de keuken en er biggelt een traan over haar wang. Haar moederhart huilt. En met haar velen…

 


Meer hierover:

Corona kinderen – een generatie mislukte appeltaartjes

Brief aan mijn kindjes in deze Corona-tijd

Mama ik wil alleen maar bij jou – angstige tijden


Blijf op de hoogte door Inspirerend Gekwebbel te volgen op Facebook of Instagram

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *