Kleine aanpassingen
Hulp of advies bij de opvoeding en ontwikkeling van mijn kind. Waar kan ik dan terecht? Het klinkt zo makkelijk hè, de opvoeding en ontwikkeling van kinderen, maar het gaat niet altijd van een leien dakje. Voordat je hulp inschakelt, kun je kijken of er al veranderingen zichtbaar zijn door een aantal kleine aanpassingen. Lees meer hierover >> Tips met kleine aanpassingen die vaak al tot grote veranderingen/verbeteringen leiden<<
Een hulplijn aub
Maar wanneer er meer zorgen zijn en hulp ingeschakeld moet worden, waar kan ik dan terecht voor hulp of advies? Welke stappen kan ik nemen? Leuk en aardig allemaal, de opvoeding van kinderen, maar soms kunnen we wel een extra hulplijn gebruiken. En die hulp is er, maar vaak hebben ouders geen idee waar ze die moeten zoeken.
School
Wanneer je als ouder of gezin hulp nodig hebt, ondersteuning zoekt of gewoon antwoord wil hebben op enkele vragen rondom opvoeden, (vermoedens van) gedragsproblemen of leerproblemen van je kind, kun je dit altijd melden op school. Vaak is er op school een Intern Begeleider die je verder kan helpen. Meld je zorgen ten eerste altijd even bij de leerkracht. Ziet zij dezelfde zorgen? Welk gedrag laat mijn kind in de klas zien? Samen weet je meer dan alleen. Een ruzietje op school, of een strenge blik van de juffrouw, kan thuis al voor een flinke driftbui zorgen. Wel handig dat je dan als moeder weet dat er iets is voorgevallen op school. En andersom. Houd elkaar op de hoogte.
De gemeente
Sommige ouders geven aan dat de school van hun kind niet dezelfde zorgen deelt. ‘Het valt wel mee’ of ‘nee, daar doen we niks mee’. Of misschien kunnen ze je niet verder helpen om een andere reden. Ik spreek regelmatig ouders die eigenlijk jaren geleden al een noodkreet paraat hadden, maar niet op één lijn zaten met school en daarom maar bleven aanmodderen. Dat is onnodig. Jij bent de ouder. Wanneer je vermoedt dat er iets aan de hand is, heb je vaak gelijk. Wanneer je je ongehoord voelt of niet weet waar en bij wie je gerecht kunt, kun je altijd bellen naar de gemeente.
Voor vragen over opvoeding en ontwikkeling van kinderen, kun je terecht bij de afdeling ‘Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG)’. Bij het CJG helpen ze je graag met al je vragen rondom gezondheid, opvoeding, opgroeien en verzorging. Zij helpen je verder of verwijzen je door naar de juiste zorgaanbieder. Voor veel mensen is deze stap groot, maar geloof me, je bent niet de enige ouder die hulp zoekt.
Psycholoog of orthopedagoog
Je kunt ook zelf op zoek naar hulp of advies, bij een praktijk waar psychologen of orthopedagogen werkzaam zijn. Zelf ben ik werkzaam als orthopedagoog bij een praktijk voor diagnostiek en behandeling voor kinderen met leer- en/of gedragsproblemen. Soms komen ouders met een concreet probleem, bijvoorbeeld bij vermoedens van dyslexie of ADHD. Of ze hebben ondersteuning, tips of advies nodig met betrekking tot de opvoeding. Maar we krijgen vaak genoeg telefoontjes van ouders die zorgen hebben over een kind en geen idee hebben wat er aan de hand kan zijn. Mijn zoon van 8 jaar wil de laatste tijd niet naar school, hij valt iedere avond huilend in slaap en klaagt over hoofdpijn en buikpijn. De huisarts kan niks vinden, maar ik zit met mijn handen in het haar omdat ik hem iedere ochtend naar school moet slepen. Of, mijn dochter van 10 jaar sluit zich de laatste tijd vaak op in haar kamer, haar schoolresultaten gaan achteruit en wanneer ik haar vraag of er iets is, eindigt het vaak in een woede aanval. Wat moet ik doen? Hoe kunnen we hem of haar helpen? Wat is er aan de hand?
Ouders en leerkrachten
Ouders komen soms op aanraden van een leerkracht, maar soms komen ze ook op eigen initiatief. Meestal staan ouders en leerkrachten op één lijn en verloopt het contact goed, maar soms staan de ouders en leerkrachten lijnrecht tegenover elkaar. Er zijn leerkrachten die de zorgen van ouders helemaal herkennen, er zijn ook leerkrachten die op school een heel ander kind zien en niet willen meegaan in de zorgen van de ouder. Of andersom. Als ouder kun je altijd om hulp vragen, met of zonder steun van school. De ouder is de aanmelder. Wel is er altijd een handtekening van beide ouders nodig om een onderzoek te kunnen starten. In sommige gevallen is een verwijsbrief van de huisarts nodig, maar ook dat krijg je dan vanzelf te horen tijdens het telefoontje of gesprek. Huiver niet om een hulplijn in te schakelen en vraag niet van jezelf dat je alles van tevoren al moet weten. Vragen zijn er om te kunnen beantwoorden.
Een onderzoek
Tijdens een intakegesprek, vragenlijsten, een onderzoek en soms een observatie in de klas, kunnen we kijken waar de problemen door veroorzaakt worden en welke handvatten het kind, de ouders en school nodig hebben. Samen rond de tafel zitten met ouders en leerkrachten om samen een plan te maken om het kind te kunnen helpen. Het gedrag komt érgens vandaan en het is aan ons om die puzzel op te lossen zodat het kind weer vrolijk, met zo min mogelijk zorgen en onzekerheden, verder kan gaan met de schoolloopbaan. Want.. we zitten gemiddeld zo’n 1440 minuten van een week op school dus het is niet zoiets als ‘even door de zure appel heen bijten’. Blijf niet te lang aanmodderen en laat je helpen. Ik weet wel dat we als ouders een soort van superhelden zijn, maar ook Batman klopt regelmatig bij Robin aan voor advies.
—
Blogs die aansluiten bij dit onderwerp:
Hoe ga ik om met de driftbuien van mijn kind?
Een diagnose, stempel of etiketje; afkeurende blikken of support van anderen?
Het belang van luisteren, zwijgen en kijken naar kinderen
En voor kinderen onder de 4 het consultatiebureau ?
Goeie! Ik pas het aan!