Het zeep coronavirus experiment

Het ‘zeep coronavirus experiment’

Voor ons filmpje van het experiment scrol je wat naar onderen

Zeep coronavirus experiment

Het ‘zeep coronavirus experiment’ laat eenvoudig aan kinderen zien wat zeep nu eigenlijk met het virus doet. Het experiment maakt het belang van handen wassen duidelijk.

Terwijl het coronavirus zich steeds verder verspreidt, blijven wij onze kinderen wijzen op het belang van handen wassen. Het is natuurlijk best lastig voor zo’n kindje om daar iedere keer weer bewust van te zijn. Ze vergeten het simpelweg, maar ook omdat ze geen idee hebben waarom het zo belangrijk is. Het is natuurlijk een abstract en vaag iets. Wij zeggen dat ze de handen moeten wassen, maar waarom precies en wat doet zeep dan? Een plaatje is nu eenmaal duidelijker dan een praatje! Vandaar dit experiment voor kinderen.

Uitleg van het ‘zeep coronavirus experiment’

Daarom deze handige uitleg voor kinderen. In dit proefje of experiment zien kinderen wat zeep nu eigenlijk met een bacterie of virus doet. In dit geval gebruiken we peper als ‘coronavirus’.

Wat heb je nodig?

  • Een diep bord met water en peper
  • Een bakje met zeep

Het zeep coronavirus experiment 2

Wat moet ik doen?

  • Doop je vinger in het diepe bord met water en peper. Als het goed is zie je nu het virus (de peper) aan je vinger zitten.
  • Doop daarna je vinger in het bakje met zeep zodat het virus (de peper) weer verdwijnt.
  • Doop daarna weer je vinger (met de zeep) wederom in het bakje met het virus (de peper). Je ziet dat het virus direct afstand neemt van je vinger met zeep!

https://www.youtube.com/watch?v=Vel8jug7pNs

Een gevoel van macht

Het is goed om het coronavirus bespreekbaar te maken met je kinderen, maar laat ze ook zeker weten wat ze zelf kunnen doen om er zo goed mogelijk mee om te kunnen gaan. Het is natuurlijk een spannend onderwerp en kinderen kunnen hierdoor een gevoel van machteloosheid hebben, want ‘we worden aangevallen en kunnen er niks tegen doen’. Dat is niet helemaal waar. Het is niet zo dat je met ‘handen wassen’ zeker het coronavirus op afstand houdt, maar je maakt het hem wel een stuk moeilijker. Door uit te leggen dat ze met het wassen van hun handen het virus wat meer op afstand houden en door te laten ‘zien’ wat zeep doet met het virus doet, krijgen kinderen het gevoel wat meer ‘macht’ te hebben.

2 reacties op “Het ‘zeep coronavirus experiment’”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *