Elsa

De hectische maand die december heet

De 3 H’s

In december komen we weinig toe aan de 3 R-en (rust, reinheid en regelmaat). Ik weet niet hoe dat bij andere gezinnen gaat, maar ik merk dat rust en regelmaat op het moment eerder een uitzondering is dan een dagelijks gegeven. En ja sorry hoor, maar van die reinheid komt het soms ook gewoon even niet. Soms is het meer a la ‘hopje hopje hopje even door het sopje’ of ‘lang leven het washandje’. De 3 R-en maken plaats voor de 3 H’s; hectiek, herrie en haasten. Niet echt volgens het boekje, maar je ontkomt er niet aan.

Bonzende hartjes en boze dromen

Waar ik eerder onze kinderen tussen 19.00 uur en 19.30 uur in bed had liggen, is dat in december zowaar onmogelijk. Geen beginnen aan. Dan kun je nog zo mooi om 17.00 uur het eten op tafel hebben staan, dat avondritueel is een ware killing. Eerst die onzekerheid of Sinterklaas wel op tijd zou aankomen in Nederland, dan weer die verdomde stoomtrein die weer richting Spanje rijdt inclusief cadeautjes. ‘Mama, wil je Sinterklaas even een brief schrijven hoe hij denkt dat hij dát probleem weer gaat oplossen?!’. Zomaar een vraag die ik tijdens het avondritueel naar mijn hoofd geslingerd krijg. Stress over dat paard wat middenin de nacht over het dak loopt, enge geluiden, schrikbarende schimmen en droge keeltjes zorgen ervoor dat bedtijd een onmogelijk streven is.

Liefdesverdriet

Denk maar niet dat deze hectiek op 6 december voorbij is, want uit het oog is niet uit het hart. Nee, nee natuurlijk niet, toch nog een Sinterklaas liedje hier en daar, een verdwaalde schoen voor de openhaard, nog meer vragen want ‘is hij nu alweer maar Spanje?!’. En uiteraard zit er nog steeds wat op je neus.. ‘TOEEEEEEEEEET!’

Wat moet Sinterklaas wel niet denken

Voordat dit liefdesverdriet is verwerkt, staat de kerstboom al in de woonkamer. En dit jaar hebben wij onbewust voor nog meer verwarring gezorgd door de kerstboom al op 1 december te plaatsen. ‘Heh?! Papa, heet dit dan nu een Sinterklaasboom?’ en ‘Mama! Wat moet Sinterklaas wel niet denken als hij vannacht hier binnen komt en hij ziet dit?!’, wijzend naar de kakelbonte kerstboom kijkt mijn kleuter me verwarrend en lichtelijk geïrriteerd aan.

O dennenboom

Afijn, medio december zitten ze inmiddels ook alweer helemaal in de kerstsferen. Schakelen en weer door. Sinterklaasliedjes maken plaats voor kerstliedjes, maar soms niet helemaal. Liedjes worden gehutseld en schakelen soms plotseling over. ‘O dennenboom, o dennenboom, trippeltrappeltrippeltrap..’

Mr. Baby Jezus Born

Dagelijks stromen de tekeningen van kerstmannen en kerststalletjes binnen. Ik heb de plakband nog niet van de deur kunnen poetsen en er hangen alweer nieuwe tekeningen. De geknutselde pepernotentaart ligt nog maar nét in de prullenbak en een nieuw kerststukje kijkt me alweer aan vanaf de tafel. Zelfs Baby Born doet mee aan deze hectiek en heeft een naamswijziging gekregen. ‘Sarah’ maakt plaats voor ‘Kindje Jezus’. ‘Mama, baby Sarah heet nou even voor de nep Kindje Jezus oké en hij kan ook al lopen kijk!’. Ja natuurlijk denk ik, natuurlijk kan hij lopen, ‘sta op en loop’, zo doet hij dat nou eenmaal.

De R van regelen

De 3 R-en hebben plaats gemaakt, maar daar komt minstens een andere R voor in de plaats. Eentje die wel door kan voor een stuk of 3 R-en. Namelijk; REGELEN. Leuk en gezellig allemaal, maar al die gezelligheid komt niet zomaar uit de lucht vallen. Daar moet wel een en ander voor geregeld worden. De intekenlijsten voor het kerstdiner op school hangen al paraat, de mooiste kerstoutfitjes worden al zorgvuldig uitgezocht en voordrachten worden geoefend.

‘Mama, wat zal ik maken voor het kerstdiner op school? Is dat nu al? Morgen? Wat is morgen? Nu? En wanneer is het kerstmis dan? Morgen? Oja en ik heb me ook opgegeven voor een kerstspel in de kerk op kerstavond, kijk mama..’ En ze fladdert alweer weg terwijl mijn pen helemaal los gaat op de kalender (kerstdiner, bordjes niet vergeten, gerecht meenemen, om 17.00 uur helpen in de klas, daarna viering, laatste kwartier meekijken, kerstavond, eerst ’s morgens kerstspel oefenen om 10.00 uur, om 18.00 uur weer verzamelen..)

Het is maar goed dat die kalender straks bij het oud papier kan, want daar is niks overzichtelijk meer aan. Ken je dat gevoel? Dat je in januari in je agenda of kalender begint.. netjes en super ordelijk. Heerlijk. Je denkt nú ga ik het goed bijhouden, netjes en overzichtelijk en dan kom je bij december aan en is het weer een grote R, namelijk die van een Rommeltje.

Laat het los

Och ja, laat het los, laat het gaan, zegt Elsa. Een goed motto en helemaal voor de maand december. Die R-en komen echt wel weer terug in januari.

‘Mama, zing jij nog even dat liedje van de herdertjes?’. Shit, hoe ging die ook alweer?

‘De herdertjes lagen bij nahahachte, ze lagen bij nacht ik het veld. Ze hielden vol trouwe de wahahahachte, ze hadden hun schaapjes getèèèèèld. Daar hoorden zij engelen ziiingen, lalalalalala, de herders naar Bethlehem gihingen lalalalalalaaaaaaa…’

Ze kijkt me boos aan.’ Neehee waarom zing je lalalalalala, zo gaat dat liedje niet!’

Dan besluit ik, net zoals zij dat doen, mijn liedjes te hutselen en over te stappen.. ‘Laat het loooooooos, laat het gaaaaaaaaaan’

‘Hè?!’

Nog een beetje meer verwarring kan er ook nog wel bij 😉

Meer blogs over dit onderwerp:

Doei Sinterklaas, welkom Kerstman

1 reactie op “De hectische maand die december heet”

  1. Haha….zo herkenbaar……maar het lijkt wel of het ieder jaar een drukkere belevenis voor de kinderen….er gebeurt zoveel en zolang….ze moeten wel doordraaien….net als de ouders…in deze hectische wereld….waar we allemaal gewoon mee meedraaien…..

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *