Alles over lezen

Leren lezen… de één is er dol op, de ander moet er niks van hebben. Toch willen we alle kinderen het liefst aan het lezen krijgen omdat ze, door het maken van ‘kilometers’, nou eenmaal beter leren lezen. En gaat het lezen wat beter? Dan groeit het leesplezier bijna vanzelf en kinderen met meer leesplezier duiken zelf ook weer sneller in een boek. Zo is de cirkel rond.

Binnen mijn werk als orthopedagoog ben ik gespecialiseerd in het stukje lezen en dyslexie. Van deze kennis en ervaringen wil ik graag een stukje met jullie delen. Onder andere in de vorm van tips om kinderen aan het lezen te krijgen en ideeën om het allemaal nog wat leuker te maken. Ben je benieuwd waar ik werk? Neem hier dan eens een kijkje.

Ook zal ik hier regelmatig wat nieuws delen over dyslexie. De kennis hierover groeit, maar we merken dat er bij ouders en leerkrachten vaak nog veel onbekend is over dit onderwerp.

Verder lezen we bij ons thuis veel en graag met de kinderen. De leukste boeken en spelletjes zal ik met jullie delen!

Veel lees-, kijk- en snuffelplezier!

leren lezen

Kinderboeken

Op zoek naar een leuk en passend boek voor je kindje of leerling? Neem hier dan eens een kijkje. Soms is het moeilijk om een passend boek te vinden; dan sluit het bijvoorbeeld aan qua niveau, maar niet bij de interesse. Dan is het leuk, maar veel te moeilijk. Dit zien we vaak bij kinderen met dyslexie of kinderen die lezen gewoon wat moeilijker vinden. Ik heb voor jullie de leukste series op een rij gezet en daar het avi-niveau aan toegevoegd.

IN DE MAAK

Spelletjes

Is je kindje of leerling niet zo dol op het lezen van boeken, maar zou het hem of haar wel helpen om meer te lezen? Bekijk dan eens deze leuke leesspelletjes. Op deze manier kun je toch actief aan de slag gaan met het oefenen, maar dan op een andere (speelse) manier. Zo heeft Zwijsen bijvoorbeeld veel leuke alternatieven om te blijven lezen. Thuis en op mijn werk gebruiken we er veel en ik heb hier voor jullie de leukste op een rij gezet.

IN DE MAAK

 

Dyslexie

Dyslexie is niet zomaar een diagnose of een ‘stempeltje’, maar het opent deuren en voor kinderen is het een verklaring voor een (vaak al lange) worsteling op school. Een verklaring die voor rust, begrip en (h)erkenning zorgt.

Op deze pagina vind je de nieuwste ontwikkelingen omtrent dyslexie, maar ook persoonlijke verhalen van kinderen en volwassenen met dyslexie.

IN DE MAAK

In de klas

Op school is het soms moeilijk om kinderen te motiveren met lezen. Vooral wanneer het een struikelblok is. Een logisch verhaal natuurlijk. Kinderen maken tegenwoordig te weinig leeskilometers waardoor hun technische leesvaardigheid achter blijft. Maar hoe kun je ze motiveren en het leesplezier vergroten? Leuke ideeën en leestips vind je hier. Ook goed te gebruiken tijdens bijvoorbeeld de kinderboekenweek!

De 10 leukste voorleesboeken die niet mogen ontbreken

Onze favoriete voorleesboeken (voor)lezen is belangrijk en leuk! Even samen de dag afsluiten, dicht tegen elkaar aankruipen en genieten van een verhaal. We hebben een lijstje samengesteld met leuke en grappige voorleesboeken, maar ook belangrijke voorleesboeken die thuis niet mogen ontbreken; de voorleesboeken met een boodschap! 1. De NEEhoorn We beginnen maar meteen met de NEEhoorn, …

De 10 leukste voorleesboeken die niet mogen ontbreken Lees verder »

Taal oefenen met leesspelletjes

Taal oefenen Waarom is dat zo belangrijk? Voordat we het gaan hebben over het spelenderwijs oefenen met lezen en schrijven, eerst even dit: Wist je dat – 25% van de kinderen laaggeletterd is? – 12% van de kinderen dyslexie heeft? – en dat dus 37% van de Nederlandse kinderen moeite heeft met lezen? – 10 …

Taal oefenen met leesspelletjes Lees verder »

10 tips om het leesplezier te vergroten – luisterboeken, toneellezen en meer

Leeskilometers Isabel kan goed lezen en dit zorgt bij haar voor leesplezier. Plezier in lezen zorgt ervoor dat je veel leest en dit verbetert wederom je leesvaardigheid. Een vicieuze cirkel. Haar broertje Mees kan niet zo goed lezen en hij vindt het verschrikkelijk. Hierdoor raakt hij nauwelijks een boek aan waardoor hij geen leeskilometers maakt …

10 tips om het leesplezier te vergroten – luisterboeken, toneellezen en meer Lees verder »

Het halve boek – het leukste verzin-het-zelf-voorlees-boek

Het halve boek. Een half boek? Ik zie je al denken, wat moet ik daar nu weer mee? Nou, megaveel kan ik je vertellen! Een ideaal boek voor jongens en meisjes, om keer op keer weer opnieuw te lezen. Normale boeken ben je na één keer lezen wel beu en deze verdwijnen dan ook in …

Het halve boek – het leukste verzin-het-zelf-voorlees-boek Lees verder »