Leuke leesactiviteiten voor in de klas

Leuke leesactiviteiten heb je nodig om het leesplezier bij kinderen te vergroten. Er is een grote groep kinderen die thuis nauwelijks leest. Simpelweg omdat het moeilijk is. Om deze kinderen te motiveren is de eerste stap: het vergroten van het leesplezier. Laat ze ervaren op welke andere manieren ze met lezen bezig kunnen zijn. Heb je meer plezier in het lezen? Dan komt ‘het maken van leeskilometers’ vanzelf.

Vergroot het leesplezier, de leesmotivatie en dan pas kun je werken aan het verbeteren van de leesvaardigheid.

leren lezen

1. De sirene

Laat alle kinderen van thuis een eigen leesboek of prentenboek meenemen. Vandaag laat je je boek niet los! Ook de meester of juf neemt zijn/haar eigen boek mee. Een paar keer per dag gaat er een sirene af (bedenk samen even wie dat doet en wat je daarvoor wil gebruiken). Hoor je de sirene? Dan is het tijd om in je boek te lezen! Ongeacht wat je aan het doen bent of waar je bent. Neem je boek dus ook mee naar de wc! Zit je daar en gaat de sirene? Dan ga je daar 10 minuten zitten lezen. Zit je middenin een rekenles? Laat alles vallen, neem je boek erbij en ga in stilte lezen. Ook de leraren doen mee! Let er bij de kleuters op dat er niemand alleen op het toilet verstopt zit wanneer de sirene gaat ; )

Doel: leeskilometers maken en op wat meer momenten echt IN een boek duiken

2. Toneellezen

De Toneelleesboeken van  Zwijsen zijn ook heel leuk om in te zetten in de klas. Maak twee- of drietallen en lees samen een toneelleesboek. Iedereen neemt een rol aan en leest als het ware het script voor. Dit vinden kinderen vaak erg leuk!

Doel: Op een andere manier bezig zijn met lezen, ander soort boeken ontdekken en in de rol kruipen van een ander (fantasie gebruiken), met intonatie lezen etc.

3. Moppen tappen

Bijna alle kinderen hebben thuis wel een leuk moppenboekje liggen. Laat ze een moppenboekje meenemen en laat ze lezen én lachen! Dit kan in tweetallen, klassikaal of in kleinere groepjes.

Doel: weer op een andere manier bezig zijn met lezen. Leesplezier stimuleren! En hopen dat ze thuis lekker verder gaan met lezen (moppen tappen).
Zelf hebben wij overal moppenboekjes liggen. Zelfs in de auto en, echt waar, tijdens iedere autorit nemen ze dit boekje erbij en worden moppen getapt (en dus gelezen)!

Voorbeelden van leuke moppenboekjes zijn bijvoorbeeld:
– Het Zoete Zusjes moppenboek, vooral leuk voor de ‘Zoete Zusjes fanaten’
– Het Smiley AVI Moppenboek of Ik weet een mop is erg leuk voor de beginnende lezers (groep 3-4 niveau)
Het waanzinnige moppenboek is leuk voor de wat oudere lezers én natuurlijk voor de fans van de ‘Waanzinnige boomhut’ boekenserie
– Het kloeke moppenboek is leuk voor de wat gevorderde lezers en voor de lezers die ook van theaterlezen houden

4. Lees-meters

Verschillende opties: je kunt bijvoorbeeld voor ieder kind een papieren meter (bijvoorbeeld die van Ikea) naast elkaar ophangen en na ieder gelezen boek houd je de rug ertegen en kleur je dat stukje in (nadeel: het duurt lang voordat de meter vol is). Je kunt dit ook per blz. doen (of per 10), dit motiveert meer omdat ze dan eerder een meter vol hebben. Je kunt er ook voor kiezen om per klas maar één meter op te hangen. Op deze manier strijd je samen met de klas tegen andere klassen. Ieder op zijn eigen niveau. Is de klassen-meter vol? Beloning!

Doel: leeskilometers maken (belangrijkste middel om vooruitgang te boeken in lezen!)

5. Leesspelletjes

Laat alle kinderen een leesspelletje meenemen die ze thuis hebben liggen en die ze in groepjes kunnen spelen. Bijvoorbeeld: leeskwartet of woordzoekers, LOCO lezen oid.

Leuke voorbeelden:
– Gorgels AVI kwartet
– of Letterkwartet voor de startende lezerz
– voor meer leuke leesspelletjes, neem eens een kijkje op Zwijsen

Doel: ook weer op een andere manier bezig zijn met lezen en het leesplezier vergroten!