Zwijsen lezen en schrijven

Taal oefenen met leesspelletjes

Taal oefenen

Waarom is dat zo belangrijk? Voordat we het gaan hebben over het spelenderwijs oefenen met lezen en schrijven, eerst even dit:

Wist je dat

– 25% van de kinderen laaggeletterd is?

– 12% van de kinderen dyslexie heeft?

– en dat dus 37% van de Nederlandse kinderen moeite heeft met lezen?

– 10 jaar geleden maar 4% van de kinderen dyslexie had?

– We dus veel slechter zijn gaan lezen?

– Nederlandse jongeren het slechtste lezen van alle jongeren in Europa?

Wist je ook

– Er nu veel minder tijd wordt besteed aan technisch lezen op school?

– De helft van de basisscholen het technisch lezen niet op orde heeft?

– Er op de meeste scholen te weinig aandacht is voor zwakke lezers?

Wisten je ook dat

– Het belangrijk is om kleuters al kennis te laten maken met taal?

– Wat in de kleutergroepen gebeurt met taal cruciaal is?

– Kleuters die met weinig letterkennis naar groep 3 gaan, vroeg of laat leesproblemen ontwikkelen?

Taal oefenen – wat kunnen ouders doen?

Bovenstaande informatie is best wel heftig en nee, ik heb dat niet zomaar eventjes verzonnen. Doordat er op scholen ook veel aandacht wordt besteed aan het aanleren van andere vaardigheden, raakt het technisch leesonderwijs een beetje op de achtergrond. Jammer dus, want het is zó belangrijk. Kun je niet goed lezen? Dat is dan vies vervelend, want het hele onderwijs is zo talig als iets. Omdat er op school vaak te weinig tijd, geld en kennis is, wordt vaak een beroep gedaan op ouders. Meer oefenen, meer lezen, extra huiswerk, noem maar op. Ook ik geef de ouders regelmatig het advies om meer te lezen. ‘Leeskilometers maken’ is het allerbelangrijkste, maar ik weet ook hoe moeilijk dat is vanwege al die drukke agenda’s. ‘Tijd maken’ is makkelijker gezegd, dan gedaan. Daarom zweer ik zelf bij spelletjes. Weet je hoeveel leuke spelletjes er zijn om het leren lezen en schrijven te bevorderen? Door spelenderwijs oefenen met lezen, vergroot je vaak de motivatie in plaats van de aversie voor lezen. En met motivatie en plezier bereik je nog altijd het allermeest.

Taal oefenen – spelenderwijs

Zo heeft Zwijsen een uitgebreid aanbod van leerzame spelletjes voor alle leeftijden. Zo hebben onze kinderen het maan-roos-vis kwartet al helemaal ‘kapot’ gespeeld. Zonder dat ze echt beseffen goed bezig te zijn met ‘leren lezen’, leren ze ontzettend veel van het spelen van deze spelletjes.

Nu hebben wij drie nieuwe spelletjes mogen uitproberen van Zwijsen:

De Gorgels AVI kwartet

Een leuk en grappig kwartet spel voor kinderen vanaf 7 jaar. Op elk kwartet staan grappige zinnen, dus mag ik van jou ‘de verrotte zweetsokken?’. Voor kinderen die lol hebben in lezen, maar ook zeker voor kinderen die nog moeten oefenen met lezen. Wanneer lezen echt nog moeilijk voor je is, zou ik eerder kiezen voor een makkelijker woord kwartet. Maar heb je nog moeite met de lange moeilijke woorden? Dan is dit spel wat voor jou!

Lezen en schrijven – Veilig leren lezen

In dit leuke schrijfkoffertje zitten schrijfkaarten en een uitwisbare stift om uitgebreid te oefenen met schrijven. Er zitten veel verschillende oefeningen in de koffer zoals woordzoekers, rijmopdrachtjes en schrijfoefeningen voor de kinderen vanaf groep 3, maar er zitten ook wat leuke kaarten in voor de wat jongere kinderen. Bij onze dametjes is ‘schooltje spelen’ helemaal hot en dan wordt er dit koffertje meteen bijgenomen. Tip: koop er minstens nog een whiteboard stift bij, dat voorkomt de eerste ruzie 😉

Rompompom letter memo

Met dit leuke memory spel leren kleuters spelenderwijs alle letters. Een simpel memory spel wat je met je eigen fantasie nog verder kunt uitbreiden. Noem bij iedere letter een woord en kun je misschien een naam bedenken met deze letter? Kindjes die nog geen letters kennen, kunnen het spel ook spelen door de bijbehorende plaatjes met elkaar te vergelijken. Dit spel is bij onze kleuter uit groep 2 echt een succes. Memory was al een hit en honger naar ‘leren lezen’ zorgt dat dit spel regelmatig uit de kast wordt getrokken.

Meer van deze leuke en leerzame spelletjes vind je hier.

Aan de slag

Van ons bovenstaande cijfers en recente onderzoeken word je niet al te vrolijk als je kinderen op de basisschool hebt zitten, maar van deze spelletjes dan weer wel. We kunnen wel mopperen of minister Slob een ellenlange brief schrijven, maar we kunnen ook thuis lekker actief aan de slag met de kids en zorgen dat ze met voldoende letterkennis starten aan groep 3!

spelenderwijs lezen


Meer leesvoer:

>Veilig Leren Lezen – Loco Mini

>Het onderwijs (en wij) te prestatiegericht – focus meer op het kind

>In 10 stappen leren vanuit talent – help je kind naar meer zelfvertrouwen en plezier op school

>‘Het zit er wel in, maar het komt er niet uit’

>Waarom het vaststellen van dyslexie vaak een opluchting is voor kinderen


Blijf op de hoogte door Inspirerend Gekwebbel te volgen op Facebook en Instagram

Speelgoed

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *