De presentatie van Ruud
Er worden nog even snel wat papiertjes en pennen uitgedeeld en dan is Ruud klaar voor zijn presentatie. Een presentatie voor ouders. Ook zijn er wat kinderen aanwezig, maar de meeste zitten lekker in de voorleeshoek. Terwijl ik wat om mij heen kijk, vliegen de woorden mij opeens om de oren. Ruud begint te ratelen; ‘handen viervoet kan jij godsdienst beoefenen loer in een microscoop..’. Ehh. ik raak lichtelijk in paniek van deze woorden-waterval en kijk onzeker naar mijn collega die naast mij staat. Moeten we deze zin opschrijven? Heb ik daarom pen en papier gekregen?
Een woordenwaterval
Voorzichtig begin ik te schrijven, draai mijn hoofd richting mijn collega en kijk haar vragend aan. Wat zei hij allemaal? Hè?! Ik snap er niks van! Maar voordat mijn collega kan reageren, vuurt Ruud zijn volgende kanon af; ‘weer om rol en van je steigers fronsend in gedacht honger’. Weer begin ik met schrijven, maar na drie woorden haak ik af. Wat zei hij? Wat moet ik doen? Ik zie andere mensen ook onzeker om zich heen kijken.
En wat ik dan zie? Een grote zelfverzekerde jongen van een jaar of 18, misschien wel 20.. met dyslexie. Op een witte muur is zijn presentatie via een beamer zichtbaar. Hij staat voor de witte muur met een blaadje in zijn handen. Zo’n 20 paar ogen zijn gericht op hem. Onzekere ogen en iedereen staat daar maar een beetje om zich heen te kijken. Ik sta daar ook tussen, met het papiertje in mijn handen waar inmiddels een paar losse woorden op staan. Een paar woorden maar.. omdat het allemaal veel te snel ging.
Het kwartje valt
Hij heeft zijn punt gemaakt. Ruud lacht en schraapt zijn keel. ‘Op deze manier heb ik dus mijn hele schoolcarrière mijn spellingtoetsen gemaakt’, vertelt Ruud. Een mix van woorden die samen nergens op slaan en veel te snel afgevuurd worden door de leerkracht die voor de klas staat. Stel je voor.. iedereen in de klas begint te pennen en jij denkt ‘watte?!’. Wat verschrikkelijk, denk ik. Maar wat goed, hoe hij dit nu duidelijk maakt. Hij heeft meteen mijn aandacht. En.. die raakt hij gedurende de presentatie niet meer kwijt.
Geïnspireerd
Ruud geeft uitleg over dyslexie en hij vertelt over zijn passie fotograferen. Tijdens zijn studie Fotografie komen zijn kwaliteiten goed van pas, vertelt hij. Niks geen woorden.. maar beelden. Ik ken Ruud niet, maar ik ben geboeid, geïnteresseerd, met volle aandacht en zelfs trots op hem. Hij inspireert mij. Laat ik nu eens het woord geven aan onze échte dyslexie-experts, denk ik na zijn presentatie. Superhelden van eigen bodem. Kinderen die enkele jaren wekelijks bij mij kwamen voor dyslexiebegeleiding. Wie kan er nou beter iets vertellen over dyslexie, dan onze eigen dyslexie-experts.
Kinderen aan het woord
Of kan ik beter jongeren zeggen? Het is nu bijna drie jaar geleden dat ik Bob voor het laatst heb gezien. De laatste keer dat ik hem zag, zat hij in groep 8 en ging hij bijna naar de middelbare school. De eerste keer dat ik Bob zag, zat hij in groep 5. Toen wist hij net dat hij dyslexie had. Bijna vier jaar lang heb ik hem wekelijks gezien tijdens de dyslexiebegeleiding. Hopelijk heb ik hem veel dingen kunnen leren, maar misschien heeft hij mij zelfs nog méér geleerd. En daarom geef ik dadelijk Bob het woord, zodat ook andere kinderen en volwassenen wat van hem kunnen leren.
Doorzettingsvermogen
Ik heb Bob leren kennen als een aardige, lieve en stoere jongen. Altijd beleefd. Een voetballer die niet zo’n zin had in het hele schoolse gebeuren, laat staan dyslexiebegeleiding en het bijbehorende huiswerk. Hij had wel wat beters te doen. En toch kwam Bob iedere week naar de begeleiding. Dan stond ik in de deuropening van zijn klas om hem op te halen, in zijn ogen zag ik dan soms een blik van ‘ahh shit, daar heb je haar weer..’. Hij heeft dat nooit laten merken, hij heeft nooit zitten mopperen bij mij en hij was altijd vriendelijk. Goed.. ik weet ook dat Bob thuis wél kon mopperen. Het huiswerk zorgde thuis voor een hele strijd, maar iedere week had hij zijn huiswerk weer bij. En dat vier jaar lang. Dat is toch al iets om alleen maar bewondering voor te hebben? Maar laten we zijn ouders niet vergeten hè. Hoe zij structuur wisten aan te brengen in het maken van huiswerk en zijn omgegaan met dit hele gebeuren. Daar heb ik vaak aan gedacht.. Nu, enkele jaren later, vertelt Bob ons hoe het is om dyslexie te hebben.
Bob vertelt
In het begin vond ik het echt niet leuk om dyslexie te hebben en ik voelde me dom. Het was fijn om begeleiding te krijgen en de spellingregels werden er ingepompt. Het huiswerk was zwaar irritant! Ik moest elke dag om 16.30 uur thuis zijn zodat ik voor het eten mijn huiswerk kon maken, anders mocht ik niet gaan voetballen.
Nu gaat het goed met mij, het boeit me niet meer dat ik dyslexie heb en ook niet hoe iemand anders erover denkt. Ik zit nu in het derde jaar van de middelbare school. Twee jaar lang heb ik geen extra hulpmiddelen gebruikt op school. Nu worden de teksten wel moeilijker, dus vanaf nu krijg ik op school ondersteuning met ClaroRead. Ik plak altijd dyslexie stickers op mijn proefwerken zodat de spellingfouten minder zwaar worden meegeteld. Lezen blijft altijd moeilijk, in vergelijking met hoe snel en makkelijk mijn klasgenoten lezen.
Tegen andere kinderen met dyslexie wil ik zeggen dat er in iedere klas wel 2 à 3 kinderen met dyslexie zitten, en nog wel meer met andere ‘problemen’. In elke klas zitten gemiddeld wel 6 kinderen die een sticker op hun proefwerk plakken. Je bent echt niet alleen. Met ‘bedankt voor je hulp op de lagere school, het was altijd gezellig bij jou en je lessen helpen mij nog steeds’, sluit hij zijn stukje af.
Een brok in mijn keel
Wauw.. ik krijg een brok in mijn keel wanneer ik zijn verhaaltje lees. Ik voel me blij en trots om dit van Bob te horen. Natuurlijk wist ik allang dat hij er wel zou komen, maar om dat nu van hem zelf te horen doet me goed. Met zijn verhaaltje zal hij ook veel andere kinderen (en papa’s en mama’s) inspireren. Misschien heeft hij mij nog wel het meest geïnspireerd en geleerd met zijn afsluitende zin. Ik vroeg hem namelijk onder welke naam ik zijn verhaaltje mag gebruiken in mijn blog. Enkele voorbeelden heb ik genoemd, zoals een bekende voetballer, superheld, popster.. wat dan ook. Zijn antwoord was, ‘gewoon Bob is prima’. Natuurlijk is ‘gewoon Bob’ prima, wat een held!
Ook zijn jongere zusje heb ik gevraagd iets te vertellen over dyslexie, want ook bij haar is dyslexie vastgesteld. De moeder van Bob en Lotte vertelde mij dat het geen probleem is hun echte namen te gebruiken in deze blog, ze zien het nut er niet van in om dit anoniem te doen en ze schamen zich er (gelukkig) absoluut niet voor, vertelt hun moeder. En ze hebben helemaal gelijk! Trots mogen ze zijn.
Lotte vertelt
Ik weet niet meer wat ik dacht toen ik hoorde dat ik dyslexie heb. Op dit moment vind ik het niet fijn, maar er is echt wel mee te leven hoor! Er zijn genoeg ergere dingen.. Ik heb lange tijd dyslexiebegeleiding gehad en ik vond het niet leuk. Het was vooral niet leuk wanneer ik tijdens leuke lessen (bijvoorbeeld handvaardigheid) uit de klas gehaald werd voor de begeleiding. Tijdens het blokuur vond ik het minder erg want dan werden soms andere taken van mijn planner weggestreept. Wanneer ik ging afspreken moest ik vaak eerder naar huis om dyslexie huiswerk te maken, dat was ook niet leuk. Maar.. uiteindelijk heeft het mij wel geholpen om een stuk vlotter te lezen.
Het gaat prima met mij. Op school gebruik ik geen hulpmiddelen, maar ik krijg wel extra tijd bij toetsen en tijdens de proefwerkweek zit ik met andere kinderen die extra tijd nodig hebben in een apart lokaal. Dit is fijn en rustiger. Ik merk nu nog dat ik dyslexie heb op de momenten dat ik een zin twee keer moet lezen omdat ik het de eerste keer niet altijd begrijp.
Tip van Lotte
Voor andere kinderen met dyslexie heb ik de tip om een keer je spreekbeurt te doen over dyslexie. In groep 6 heb ik een werkstuk over dyslexie gemaakt. Dit heb ik samen met mijn moeder gedaan en mijn dyslexie juf had ook nog allerlei informatie. Mijn juf vond hem zo goed dat ze vroeg of ik hem wilde presenteren voor de klas. Ik heb toen een soort spreekbeurt gegeven over dyslexie. Toen wist iedereen ook meteen waarom ik elke week een uurtje uit de klas werd gehaald. Ik vond het fijn dat iedereen het begreep en ze niet meer vroegen wat ik elke keer ging doen. Dit is goed geweest voor mijn verwerking, iedereen was trots op mijn werkstuk, alle kinderen waren op de hoogte van mijn dyslexie en hadden ook meteen iets geleerd. Een aanrader dus!
Georganiseerd en gedreven
In de tijd van Bob, zag ik wekelijks ook een meisje uit zijn klas, Mini Mouse genaamd. Waar Bob duidelijk liever ging voetballen, kwam Mini Mouse wekelijks aanzetten met een goed georganiseerde klapper. Een map met tabbladen en mooie zelfgeschreven verhalen. Mini mouse was gestructureerd, geordend, creatief en had een grote fantasie. Ook zij heeft voor mij tijd willen vrij maken om wat op papier te zetten.
Mini Mouse vertelt
Toen ik hoorde dat ik dyslexie heb, vond ik het niet leuk want ik dacht dat ik het heel moeilijk zou gaan hebben op school. Het verklaarde wel waarom ik altijd zoveel fouten maakte bij spellingtoetsen. Nu maakt het mij niet meer uit. Het komt goed en je vindt wel een manier om dingen wel goed te doen. Ik vond dyslexiebegeleiding soms leuk en soms saai. Ik weet niet of ik er iets van heb geleerd, maar Stefanie en mijn ouders zeggen van wel. Het was leuk om met die gekleurde blokjes te werken van de methode Taal in blokjes, spelletjes te spelen en als je boeken uit had kreeg je altijd een cadeautje. Het huiswerk was wel echt stom.
Nu gaat het goed met mij. Ik vind het erg leuk om dingen te doen met mijn vriendinnen, zoals shoppen in de stad. Op school gaat het ook goed en Engels is erg leuk. Ik maak snel vriendinnen, ik vind het leuk om te kletsen en maak snel contact met anderen. Wat mij helpt op school is dingen goed plannen. Het helpt mij ook dat ik nu op een Dalton school zit. Voor mij is het fijn om de spellingcontrole van Word te gebruiken. Dat gebruik ik vooral bij woorden met dt, zoals ‘vind’ met dt of is het nou d of t?
Nog één ding
Wat ik nog graag wil zeggen is: ‘Het komt allemaal goed, je hoeft je niet druk te maken want iedereen kan je helpen. Je bent misschien niet zo goed in spelling, maar wel in iets anders! En eerlijk gezegd.. ik ben daar ook nog niet achter gekomen hoor :)’.
Mini Mouse, Mini Mouse.. nog steeds wat onzeker en bescheiden. Maar ook nog steeds met goede planningsvaardigheden, waar ze nu goed gebruik van maakt op school. Een sociale meid, dat was ze toen al. En wat fijn om te lezen dat het zo goed gaat op school en dat ze Engels leuk vindt. Of is het vind? 😉 Wat maakt het uit Mini Mouse. Jíj doet er toe! Die ‘vindt’ met een d of dt, doet er weinig toe.
Na Bob, Lotte en Mini Mouse, wil ook Ruud jullie nog iets vertellen.
Ruud sluit af
Toen ik jarenlang geleden hoorde dat ik dyslexie heb, dacht ik vooral dat ik niet anders wilde zijn dan de rest. Ik vond het maar niks dat ik extra begeleiding kreeg en extra moest oefenen. Nu denk ik er van de ene kant nog steeds hetzelfde over, maar doordat ik extra heb geoefend, ben ik nu gekomen waar ik nu sta. Achteraf denk ik dat het wel goed is geweest omdat ik nu goed op mijn plek zit. De eerste keren van de dyslexiebegeleiding weet ik ook nog heel goed. Ik vond er helemaal niks aan, omdat we het de hele tijd over de dingen hadden waar ik moeite mee had. Daarna kwam er een verandering, we gingen andere dingen doen waarbij ik het niet zo merkte dat we gingen ‘oefenen’. Vervolgens ging ik betere punten halen.
Hoe gaat het nu?
Nu gaat het goed met me. Ik ben druk bezig met duiken en hier geef ik ook les in. Dit vind ik super leuk om te doen. Verder ben ik bezig met mijn laatste jaar aan de fotovakschool, dus ik ben ook druk bezig met mijn opleiding tot fotograaf en het uitbreiden van mijn portfolio.
Op dit moment gebruik ik geen hulpmiddelen voor dyslexie, op spellingcontrole na. In het begin heb ik een Daisy speler gebruikt en daarna ben ik met Sprinto en Kurtzweil aan de slag gegaan. Af en toe vraag ik iemand om belangrijke stukken na te lezen voor me. Ik merk vooral dat ik dyslexie heb wanneer ik teksten moet schrijven, want het maken van goede zinnen vind ik moeilijk.
Tegen andere kinderen wil ik zeggen: ‘Neem alle hulp en hulpmiddelen aan die je krijgt aangeboden en probeer ze uit. Misschien helpt het je. Het kan je brengen waar je naar toe wil.’
Wauw.
Daar kan ik niets meer aan toevoegen. Een groot applaus en diepe buiging voor onze experts!
Wauw wat een mooi artikel en groot applaus voor de hoofdrolspelers uit het stuk. Hoe dapper is het dat je durft te vertellen over de dingen die je moeilijk vind!
Super goed hoe jullie vertellen! Je kunt het beter zo zien: iedereen is uniek en iedereen heeft wel iets waar de ander jaloers op is?
Leer er op je eigen manier mee omgaan en je bent een kanjer op je eigen manier!
Geweldig goed van jullie…..Lotte.Bob en Ruud….wat zullen jullie veel mensen hiermee helpen…..met jullie verhalen…En fijn dat er mensen zijn die jullie zo goed geholpen hebben om beter in het leven te staan..zo zie je maar weer dat je het SAMEN moet doen …veel succes in jullie verdere leven
Wat goed en knap dat jullie dit zo met ons delen. Ik snap dat dit veel tijd heeft gekost al dat extra huiswerk. Maar als je dit allemaal teruglees dan mogen jullie trots zijn op jezelf met wat jullie nu al bereikt hebben….en wat er allemaal nog komt.
Dankjewel namens de kids!
Nou..jullie zijn echte kanjers..Bob,Lotte,Mini Mouse en Ruud…Geweldig dat jullie je verhaal vertellen , jullie zullen vele inspireren en helpen om beter in het leven te staan….jullie mogen super trots zijn …..
Bedankt voor jullie openhartige verhalen. Hierdoor zullen andere kinderen met dyslexie veel steun ervaren en de motivatie kunnen vinden om door de zetten. Om zich niet alleen en dom te voelen.
Chapeau!
Mooi beeld van hoe kinderen tegen dyslexie aankijken en mee omgaan. En herkenbaar, mijn zoon heeft dyslexie en vond logopedie ook vreselijk en elk kind wil normaal zijn, maar langzaam aan komt hij er achter dat hulp krijgen ook fijn kan zijn. Zeker nu in vo.
Dankjewel voor je reactie. Leuk om te lezen dat het herkenbaar is, ook al is het voor de meeste kinderen niet de grootste hobby. Mag ik vragen hoe nu gaat op het vo? Gebruikt hij ook hulpmiddelen?
Leuke blogs iedere keer weer!
Dankjewel Marielle
.
zo zie je maar weer dat een kind veel meer is dan het etiketje wat er opgeplakt wordt!
Precies!