in 10 stappen leren vanuit talent

In 10 stappen leren vanuit talent – help je kind naar meer zelfvertrouwen en plezier op school

Het zit er wel in, maar het komt er niet uit

‘Het zit er wel in, maar het komt er niet uit’, hoor ik ouders en leraren regelmatig zeggen. Ik zie het ook wekelijks in de praktijk. Ik zie dat er veel kinderen zijn die veel in hun mars hebben, maar die niet helemaal uit de verf komen. Kinderen die op school onvoldoende resultaten blijven behalen, ondanks het vele oefenen, de extra ondersteuning, de goede inzet en de prima capaciteiten waarover ze beschikken.

Het probleem, de etiketjes en diagnoses

Via onderzoeken proberen we ‘de problemen’ van deze kinderen in kaart te brengen. Het resulteert regelmatig in een diagnose zoals dyslexie of AD(H)D. En dan? Dan weet je wat ‘het probleem’ is, that’s it. Steeds meer en meer zie ik dat deze kinderen een andere manier van leren hebben. Op school komt het er niet uit, omdat ze niet voldoen aan de ‘standaard’ leerstijl van kinderen. Ze leren vaak anders en daar weet de omgeving vaak niet mee om te gaan. Positieve eigenschappen, kwaliteiten en talenten blijven hierdoor op de achtergrond en ‘het probleem’ staat op de voorgrond. Letterlijk op een etiketje geschreven, die ze vervolgens levenslang met zich meedragen.

Vastgeroest stramien

Als orthopedagoog en moeder loop ik er vooral tegenaan dat we bij kinderen vooral kijken naar ‘het probleem’, we kijken naar wat niet goed gaat, hoe dat komt en we pakken dat probleem aan. We geven les op een manier wat voor ‘de gemiddelde’ leerling werkt, maar lang niet voor iedereen. Hierover schreef ik eerder het stuk >>Op school vragen we kinderen in een boom te klimmen – mooi klote als je een vis bent<<. We hebben inmiddels zoveel meer kennis, maar toch zitten we nog vastgeroest in die hele ouderwetse manier van lesgeven en leren, dat het ene kindje na het andere kind vastloopt in dat vastgeroeste stramien op de basisschool.

‘We leiden kinderen op in de 21e eeuw, met kennis uit de 20e eeuw en in een systeem dat geworteld is in de 19e eeuw’ – Sir Ken Robinson.

Meer zelfvertrouwen en met plezier naar school

Ik zie ze o zo vaak; de gefrustreerde, verdrietige, boze en onzekere kinderen die hard werken, maar nauwelijks vooruit komen. Daar moeten we toch iets mee? Toen kwam ik op internet het boek tegen van Karen Dijkstra. ‘In 10 stappen leren vanuit talent – help je kind naar meer zelfvertrouwen en plezier op school’. Mijn aandacht was meteen getrokken! Ik ben haar gaan zoeken op social media en stuurde haar direct een berichtje. Zo vertelde ik haar in een berichtje over mijn nieuwsgierigheid naar haar boek en ik stuurde haar mijn nummer.

Een telefoontje

De volgende dag hingen we al samen aan de telefoon. Karen blijft vertellen en vertelt mij onder andere dat ze er tegenaan loopt dat er veel gedacht wordt vanuit het probleem, in plaats vanuit de talenten van kinderen. Aan de andere kant van de lijn, pruttel ik van enthousiasme, maar ik wil haar niet onderbreken in haar verhaal.

‘Ja maar het is geen wetenschappelijk boek hè’, zegt Karen opeens. ‘Je zegt mij net dat je ook een orthopedagoog bent, ik ook, maar ik weet dat de meeste orthopedagogen dan meteen op zoek zijn naar bronnen. Ze kijken of het wel wetenschappelijk onderzocht is en…’ gaat Karen enthousiast verder…

‘Ja, maar de ‘bron’ staat toch voor de klas?’, onderbreek ik haar halverwege haar verhaal.

– Stilte –

‘Ja! Precies!’, roept Karen opeens vol enthousiasme door de telefoon. Hèhè, eindelijk iemand die het ook ziet.

Wat een leuk telefoongesprek! De stoute (enthousiaste, daadkrachtige, leergierige) schoenen aantrekken, een voor mij nog onbekend iemand benaderen, praten over ideeën en de drive om kinderen beter tot hun recht te laten komen op school, uitgaan van talenten, ouders en leerkrachten tips en handvatten kunnen geven…

Allebei moeder van drie kinderen, allebei orthopedagoog en allebei op zoek naar meer. De een al wat langer in het vak dan de ander, maar allebei vrouwen die gedreven zijn om verder te kijken dan het labeltje en probleemgericht werken. Met een mega grote glimlach hang ik vervolgens op, afwachtende wanneer haar boek op de deurmat zou vallen.

In 10 stappen leren vanuit talent

Op een regenachtige donderdagochtend, nestel ik mij onder een dekentje op de bank, terwijl de twee oudste kindjes op school zitten, de jongste een dutje doet en de wasmand mij vanaf een afstand aanstaart. Ik neem het boek ‘In 10 stappen leren vanuit talent – help je kind naar meer zelfvertrouwen en plezier op school’ van Karen erbij en lees het in één ruk uit.

Het liefste zou ik iedereen dit boekje in handen willen drukken; niet alleen de worstelende ouders die ik ontmoet op mijn werk, maar álle ouders en leraren. Juist leraren die ‘handelingsverlegen’ zijn en smachten naar bruikbare handvatten en tips. Maar ook andere professionals en collega’s, dit boekje geeft zoveel inzichten! Het gaat uit van de talenten van kinderen en dat er meer uit kinderen kan komen als je bewust bent van de leerstijl van het kind en hierop kan inspelen.

Ik ga jullie niet het hele boekje voorkauwen, maar pik er enkele stukjes uit die de lading van het boek dekken. Die de achterliggende gedachte duidelijk maken en waarover ik zelf zo ontzettend enthousiast ben.

Enkele stukjes uit het boek

‘Kinderen die problemen hebben op school, hebben meestal al lange tijd extra hulp gehad of moeten oefenen door veel te herhalen. Vaak gaat dit steeds op dezelfde manier, of met een kleine variatie daarop. Voor hen is dit een lange, moeizame en demotiverende weg. Het is net alsof je tegen een kind zegt: “Fiets maar over dit pad”. Dit pad is een zanderig weggetje, met hobbels en kuilen. Niet zo makkelijk begaanbaar dus. En als het niet lukt, zeg je: “Doe het nog maar een keer, dan gaat het uiteindelijk beter”. Maar dat blijkt niet te werken, want het is niet het passende pad voor jouw kind. ‘Als iets werkt, doe er meer van. Als iets niet werkt, doe iets anders’, is niet voor niets een belangrijk motto voor mij. Er zijn namelijk ook andere wegen. In dit voorbeeld is dat een geasfalteerd pad. Laat één ding duidelijk zijn: je moet wel trappen, het gaat niet vanzelf. Maar het gaat wel een stuk makkelijker en dat geeft een fijn gevoel.’

‘We moeten kinderen leren hoe ze ‘slimmer’ kunnen werken en niet ‘harder’. Dat doe je door gebruik te maken van je hele brein. En niet alleen van de linkerhersenhelft, waarop de school voornamelijk gericht is. Het is alsof we zeggen: “Ga jij maar rennen op 1 been”. Dat is lastig en gaat niet zo snel. Wat nu als we ervoor zorgen dat je ook je andere been (dus ook je rechterhersenhelft) leert gebruiken? Dan gaat het leren een stuk makkelijker en sneller. En dan is het ook leuker.’

Aanrader

‘In 10 stappen leren vanuit talent – help je kind naar meer zelfvertrouwen en plezier op school’ is een compact-, makkelijk leesbaar boek in gewone Jip en Janneke taal. Een boek vol met nieuwe inzichten, tips, tools en adviezen, om actief aan de slag te gaan met je eigen zoon of dochter, een leerling op school of gewoon een hele klas. Of met jezelf! Want ook volwassenen blijven leren natuurlijk. Karen legt alles duidelijk uit aan de hand van voorbeelden uit de praktijk en heerlijke metaforen. Bij het boek hoort een werkboek vol met opdrachten om actief aan de slag te gaan, welke je online kunt downloaden. Ook in het werkboek zijn nog veel extra adviezen te vinden.

Ik ben zo enthousiast over dit boek dat ik het iedereen aanraad. Iedere ouder, iedere leerkracht, iedereen die geïnteresseerd is in het benaderen van kinderen op een manier dat ze weer met plezier naar school gaan, meer zelfvertrouwen krijgen en kunnen leren en groeien op hun eigen manier.

‘When you change the way you look at things, the things you look at, change’ – Wayne Dyer

 

Ben je nieuwsgierig naar de auteur van dit boek, wat Karen allemaal doet en hoe ze werkt in haar praktijk, neem dan eens een kijkje op Talent & Groei.

Ik ben heel benieuwd wat jullie van het boek vinden, laat gerust een berichtje achter.

5 reacties op “In 10 stappen leren vanuit talent – help je kind naar meer zelfvertrouwen en plezier op school”

  1. Nou ben ik iemand die vaak te rap van tong is ( misschien nu ook wel) maar als ik het goed begrijp zou het heel goed zijn dat onze leerkrachten (waar ik veel respect voor heb) beter dit boekje kunnen lezen dan met een kartonnen bordje met de tekst wij willen meer geld op straat gaan staan.
    Stefanie jij bent op je plaats.

    1. stefaniegroeneveld

      Dat alleen is denk ik niet goed genoeg, het lezen van oa dit boek is zeker goed, maar daarnaast hebben ze wel meer manskracht nodig om dit te kunnen toepassen op school. Als er voor ieder kindje apart meer aandacht moet zijn voor de manier van optimaal leren, hebben ze wel meer leraren nodig. En niet maar één leraar in een klas van 35 kinderen waarvan 2 hoogbegaafde kindjes, 3 met adhd en 4 dyslecten 😃. Ik denk dat ze in Den Haag allemaal moeten starten met ‘t lezen van dit boek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *