het halve boek

10 tips om het leesplezier te vergroten – luisterboeken, toneellezen en meer

Leeskilometers

Isabel kan goed lezen en dit zorgt bij haar voor leesplezier. Plezier in lezen zorgt ervoor dat je veel leest en dit verbetert wederom je leesvaardigheid. Een vicieuze cirkel. Haar broertje Mees kan niet zo goed lezen en hij vindt het verschrikkelijk. Hierdoor raakt hij nauwelijks een boek aan waardoor hij geen leeskilometers maakt en waardoor het lezen niet de kans heeft om te verbeteren. Ook een vicieuze cirkel.

Tijdens mijn werk als orthopedagoog werk ik onder andere veel met kinderen met dyslexie, maar ook met andere kinderen die lezen gewoon niet zo leuk vinden. Of juist wel. Maar een ding is duidelijk; het maken van leeskilometers heeft verband met je leesvaardigheid. Kinderen die leeskilometers maken en boeken verslinden, kunnen vaak wat beter lezen.

Leesplezier

Maar hoe krijg je kinderen aan het lezen die het gewoon niet leuk vinden? Die een hekel hebben aan lezen? Het is immers ook een logisch verhaal dat deze kinderen vrijwillig geen boek aanraken. Het vergroten van het leesplezier en de interesse voor boeken en verhalen is dan de eerste stap.

10 tips

1. Neem een abonnement op een populair kinder- of jeugdtijdschrift waar ze plezier aan beleven, bijvoorbeeld: De Kinderkrant, Donald Duck, Zo Zit Dat, Quest Junior, National Geographic Junior, Girlz of Hart voor Dieren. Neem >HIER< eens een kijkje voor het brede aanbod.

2. Laat ze series lezen of lees samen series van boeken. Als de interesse groeit voor een bepaald boek uit een serie, willen kinderen vaak ook de andere boeken lezen. Bekijk hier enkele voorbeelden van leuke boekenseries >> Mees Kees, Dolfje Weerwolfje, De Waanzinnige Boomhut, Het Leven van een Loser, Dagboek van een muts.

3. Leg overal in huis leuke, eenvoudige boekjes zoals korte strips, boekjes met leuke weetjes en bijvoorbeeld moppenboekjes. Op deze manier voelt het lezen minder als een verplichting. Bekijk >HIER< leuke Wist je dat-boekjes.

4. Lees boodschappenlijstjes, recepten en verpakkingen. Maak samen een boodschappenlijstje, doe samen boodschappen en ga samen aan de slag in de keuken. Op deze manier zijn kinderen onbewust bezig met lezen en leren ze ook waar je lezen allemaal voor nodig hebt. We leren niet alleen maar lezen omdat de juf dat wil, maar we moeten bijvoorbeeld ook een recept kunnen lezen voor het bakken van die heerlijke taart.

5. Toneellezen is super leuk! Zelfs kinderen bij wie de leesmotivatie ver te zoeken is, zijn vaak enthousiast over deze boeken. Bij deze boeken kunnen twee lezers (of meer!) de rol van een personage op zich nemen en lees je om de beurt teksten hardop voor. De lezers voeren eigenlijk samen een toneelstukje op, maar dan zonder podium. Bekijk >HIER< de boekjes van Toneellezen.

6. Maak gebruik van audiolezen en luisterboeken. Met verschillende app’s en websites kun je luisteren naar audioboeken. Koop het bijbehorende boek of huur het in de bieb en lees lekker mee in je boek, terwijl je het verhaal krijgt voorgelezen. Leuk voor onderweg, maar ook gewoon handig voor thuis.

Word je van boeken luisteren wel een betere lezer? Word je dan lui van het luisteren naar boeken in plaats van ze te lezen? Op internet kwam ik een top antwoord tegen; ‘Het hoofddoel van lopen is meestal niet een betere loper te worden, maar om ergens te komen.. Het hoofddoel van lezen is niet een betere lezer te worden, maar het toegang krijgen tot informatie om zo nieuwe kennis te verwerven’.

Uiteindelijk willen we natuurlijk dat je beter leert lezen, maar wanneer het leesplezier nog ver te zoeken is, kunnen we beter een stapje terug doen en eerst de interesse in verhalen (luisteren) vergroten. Ook op deze manier ben je goed bezig; je vergroot de woordenschat, leert je inleven in andere personen en in andere situaties. En ook daarom is het belangrijk dat ouders blijven voorlezen.

Op de app LuisterBieb vindt je wel honderden luisterboeken. Om een boek te luisteren, download je hem eerst. Deze app is gratis, maar wanneer je lid bent van een bibliotheek, heb je toegang tot nog meer boeken. Hij is beschikbaar op IOS en Android. Een voordeel is dat je van ieder boek alvast een stukje kunt luisteren waar het over gaat, op deze manier kun je zelf een leuk boek uitzoeken. Download de app, registreer je met je email-adres, activeer de code in je mail en je kunt al direct beginnen!Luisterbieb
7. Snelwegsprookjes is een leuke interactieve app voor onderweg. Hij is interactief en hij stemt af op de objecten langs de snelweg, het tijdstip, het overige verkeer en het weer. Komt er bijvoorbeeld een viaduct aan? Dan moet je bukken! De wereld om je heen speelt dan een actieve rol in de verhalen. Er zijn in totaal vier luisterverhalen voor op de achterbank; Joekeltje, De waarschuwertjes, Turbo Gerrit en Commandant Shteinpoist en kapiteitn Tic. Deze app is gratis en hij is beschikbaar voor IOS en Android, maar IOS werkt beter. Een voorwaarde is dat je het auto-audiosysteem wel moet kunnen connecten met je telefoon.

8. Luisterlezen via Superboek van PassendLezen en Yoleo. Op internet zijn verschillende websites te vinden met boeken in gesproken vorm. Leen een boek in de bibliotheek en laat deze voorlezen op de computer of lees mee vanaf de computer. Er zijn verschillende programma’s zoals Yoleo of Superboek van Passend Lezen. Ook veel scholen gebruiken een van deze programma’s.

9. Het leukste (voor)leesboek >Het Halve Boek< Dit (voor)leesboek is bij onze meiden al maanden favoriet! En keer op keer kiezen ze opnieuw voor dit boek, zodat ze zelf de helft van het verhaal kunnen invullen.
Het halve boek – het leukste verzin-het-zelf-voorlees-boek

10. Er zijn genoeg leuke spelletjes waar je ook onbewust bezig bent met lezen. Hier is bijvoorbeeld het >Maan Roos Vis – Woordkwartet< van Zwijsen favoriet. Na het avondeten worden we regelmatig uitgedaagd voor een potje kwartetten. Voor meer inspiratie, neem eens een kijkje bij de 12 cadeautips voor de beginnende lezer

Genoeg tips om uit te proberen… en dan hebben we het nog niet gehad over lettersoep ; )

Heb je nog andere tips en wil je ze met ons delen? Graag!


Blijf op de hoogte door ons te volgen op Instagram of Facebook

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *