voorleesboeken

De 10 leukste voorleesboeken die niet mogen ontbreken

Onze favoriete voorleesboeken

(voor)lezen is belangrijk en leuk! Even samen de dag afsluiten, dicht tegen elkaar aankruipen en genieten van een verhaal. We hebben een lijstje samengesteld met leuke en grappige voorleesboeken, maar ook belangrijke voorleesboeken die thuis niet mogen ontbreken; de voorleesboeken met een boodschap!

1. De NEEhoorn

We beginnen maar meteen met de NEEhoorn, wat ook de grote favoriet is bij ons thuis. Een supergrappig voorleesverhaal wat ook nog eens fijn voorleest omdat alles rijmt. Naar een rijmverhaal luisteren kinderen graag en al helemaal als het een beetje ‘grofgebekt’ is. En dat is de NEEhoorn. De NEEhoorn is geen poezelige lieve eenhoorn uit een sprookje. Het is het tegenovergestelde. En deze zuurpuim gaat op avontuur met onder andere de ‘Kus m’n kont hond’ en de ‘WAT-beer’. Lachen, gieren, brullen gegarandeerd! De vele mooie en grappige plaatjes maken het af. Een leuk voorleesboek vanaf (ongeveer) 4 jaar, maar ook groot succes bij de wat oudere kinderen. Deel 2 ligt hier al ingepakt te wachten tot de decembermaand: De NEEhoorn en de Slangzaam

2. Ouders zijn gek

Ouders zijn gek! Twee superleuke kinderboeken in één: Hotel kindervreugd en Villa Fien.
Geschreven door de auteur van Superjuffie, geliefd en bekend bij veel kinderen.
Een leuk voorleesboek voor kinderen van (ongeveer) 7 jaar en ouder. Het thema ‘gestoorde ouders’ doet het natuurlijk goed bij alle kinderen. Onze eigen meiden vinden het heerlijk om hieruit voorgelezen te worden. Kruip lekker in je warme bed, tegen mama of papa aan, geniet van dit grappige verhaal en vergeet meteen al je zorgen.

3. De Zoete Zusjes houden van Holland

En ja het is waar, de boeken van De Zoete Zusjes kunnen hier niet ontbreken in een huis vol meisjes. Leuke boeken om zelf te lezen, maar hier vinden ze het ook heerlijk om uit worden voorgelezen. Nog een leuk voordeel; de boeken staan vol met interessante een leerzame weetjes. Vorig jaar zat onze dochter in groep 5 en lazen we samen in De zoete zusjes gaan op vakantie. Zo kwamen onder andere de Waddeneilanden ter sprake en toevallig waren ze in de klas voor het eerst bezig met topografie. Op deze manier begon het allemaal wat meer te leven. We bestelden een grote Nederlandse kaart en enthousiast begon ze te leren. Nu lezen ze in De Zoete Zusjes houden van Holland en leren ze daarvan weer van alles bij! Leuke boeken, helemaal hot bij de dames en dan ook nog leerzaam. Ik zeg: een win win! Het nieuwste deel ligt hier ook al ingepakt klaar voor de decembermaand: De Zoete Zusjes helpen de natuur

4. Raad eens hoeveel ik van je hou

Dit boek zou eigenlijk in iedere babykamer of kinderkamer moeten staan. Een liefdevol voorleesboekje voor de kleintjes. In dit boekje vertellen Hazeltje en Grote Haas elkaar hoeveel ze van elkaar houden. Onze eigen kleuter probeert aan het einde van het boekje ook iedere keer weer uit te leggen hoeveel ze van mij houdt. “Mama, ik hou van jou tot op de vakantie!”. En dat, beste mensen, is echt heel erg veel! Want onze meiden vertellen ons altijd dat ze superlang in de auto moeten zitten wanneer we weer eens op vakantie gaan.

Ook leuk als kraamcadeau: Het boekje met de mijlpaalkaarten of Het boekje met Hazeltje het knuffeltje

5. Tiptoi boeken

Kennen jullie Tiptoi al? Een dikke vette aanrader! Onze kleuter kreeg van opa en oma voor haar derde verjaardag de Starterset met het boek ‘Bij ons thuis’. Later kreeg ze er in de decembermaand nog een boekje bij: Het liedjesboek voor onderweg. En met haar vierde verjaardag pakte ze weer een bijbehorend boek uit: Eerste getallen.

Tiptoi is een interactief leersysteem waarmee kinderen spelenderwijs de wereld ontdekken. Bij de starterset zit een grote oranje stift die je door alle boeken heen praat/zingt. Door met de stift op verschillende afbeeldingen of teksten te tippen, klinken bijbehorende geluiden, gesproken verhalen of muziek. Er zit superveel verstopt in één boek! Leuke boeken om samen door te spitten, maar ook heel leuk en handig wanneer je kind(je) zich even alleen moet vermaken. Bijvoorbeeld op reis of lekker in bed.

Wanneer ik nog even druk bezig ben met haar twee zussen, kruipt onze kleuter in bed en gaat nog even Tiptoi-en. De starterset is prijzig, maar doordat hij telkens weer uit te breiden is met meerdere boeken een dikke vette aanrader! Bij ons thuis staat het liedjesboek met stipt op nummer één, maar er zijn veel verschillende soorten boeken beschikbaar, bijvoorbeeld het stoere boek: Ontdek de wereld van dinosaurussen

6. Muziek voor het slapengaan

De eerdere variant op dit muziekboek wordt er bij ons nog steeds wekelijks bij gepakt. Eén van onze meiden kreeg hem cadeau toen haar babyzusje geboren werd. Het bleek een groot succes en hij wordt al ruim vier jaar wekelijks gelezen en geluisterd. Deze nieuwe variant met prachtig mooie afbeeldingen bevat vijf rustgevende klassieke muziekstukken. Perfect om je kleintje te laten ontspannen voor het slapengaan of gewoon lekker tussendoor als rustmomentje.

7. Lotte en Fenna op reis door Europa

Dit boek hebben wij pasgeleden ontdekt en wat is hij leuk! Een mooi en leerzaam boek voor de kleine (en grote!) avonturiers en op een ontzettend fijne manier geschreven. Het kleurrijke boek staan bommetje vol met leuke opdrachten en weetjes over landen in Europa. Superleuk als voorbereiding op de vakantie, maar ook een goed boek om cadeau te doen! Een perfect boek voor alle kinderen in de basisschoolleeftijd.

8. Dolfje Weerwolfje

Deze mag natuurlijk niet ontbreken in het rijtje. Het eerste boek van Dolfje Weerwolfje verscheen in 1996 en inmiddels zijn er meer dan 20 boeken van Dolfje Weerwolfje. Ik heb hier niet voor niets het eerste deel in dit rijtje gezet. Als je dit eerste boek (voor)leest en je kind is helemaal enthousiast over het verhaal, dan kun je de komende tijd vooruit met de hele Dolfje reeks. De boeken zijn op verschillende niveaus geschreven, dus de kinderen kunnen als het ware vooruit van groep 3 tot en met groep 8. Het makkelijkst geschreven Dolfje boek is namelijk Pak de boef (groep 3 niveau) en de rest volgt. In september van dit jaar verscheen het nieuwste boek Dolfje Weerwolfje en de Groene Gigant

Het is natuurlijk ook erg leuk om de film Dolfje Weerwolfje samen te bekijken. Op deze manier kunnen ze nóg meer in de verhalen duiken van het jongetje wat bij volle maan verandert in een (lieve) weerwolf.

Tip: er zijn ook leuke leerzame spelletjes van Dolfje Weerwolfje te vinden, zoals Loco en kwartet

9. Coco kan het!

Dit mooie boek is verkozen tot prentenboek van het jaar 2021. Het is niet zomaar een prentenboek, maar het prachtverhaal kan zorgen voor veel veranderingen bij kinderen zelf. Het gaat over moed verzamelen en meer kunnen dan je denkt. Een mooi voorleesboek voor de kindjes die misschien wat onzeker of zelfs faalangstig zijn. Het boek geeft stiekem een belangrijke boodschap mee. Het gaat over Coco die nog niet kan vliegen. Alle andere babyvogeltjes zijn al uitgevlogen, maar voor Coco is dat niet zo makkelijk. In eerste instantie is Coco een doemdenker, want… wat nou als ze heel hard valt? Gelukkig heeft Coco een wijze moeder en komt het allemaal goed.

10. Draakje Vurig

En als we het dan toch over boeken met een onderliggende boodschap hebben, mag Draakje vurig natuurlijk niet ontbreken in dit rijtje. Een klein en fijn boek vol passie en vuur. Een herkenbaar verhaal voor alle enthousiaste, gevoelige heethoofdjes met een sterke eigen wil. Draakje Vurig heeft een super idee. Hij weet heel goed wat hij wil, maar als zijn plannetje dreigt te mislukken, wordt al snel duidelijk waarom hij Draakje Vurig heet. Een goed boek voor thuis, maar ook zeker voor in de klas! En vergeet vooral niet om daarna het gesprek aan te gaan met je kind of gewoon met de hele klas.

Bekijk ook eens de andere boeken van Draakje Vurig; Draakje Vurig op school en Draakje Vurig en de spiegel voor kinderen die wat meer zelfvertrouwen en een positiever zelfbeeld mogen hebben (incl. tips voor thuis!)

Ook beschikbaar als set.


Meer over lezen?

> Leuke tips voor in de klas <

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *